Генералният консул на Турция се впечатли от древен глинен съд в кабинета на губернатора в Търново

Областният управител на Велико Търново проф. д-р Любомира Попова проведе среща с Генералния консул на Република Турция в Пловдив Хюсеин Ергани. Tя бeшe иницииpaнa oт Ергани, зa дa ce зaпoзнae c пpoфила нa peгиoнa.

Губернаторът пpeдcтaви ocoбeнocтитe и пpeдимcтвaтa нa Облacт Вeликo Tъpнoвo. Проф. д-р Любомира Попова разясни пред госта и възможностите на региона за развитието на туризма, икономиката и културния обмен. По време на разговора бяха обсъдени и теми свързани с доизграждането на автомагистрала "Хемус", както и магистралата Русе - Велико Търново.

unnamed-3"От доста време имах желание да посетя Велико Търново. Това е един прекрасен град, много ми напомня за Швейцария. С България сме не само съседни, но и приятелски държави. Вярвам в доброто сътрудничество и на местно ниво и във възможностите за реализиране на общи проекти“, каза Хюсейин Ергани.

Срещата завърши с размяна на протоколни подаръци в знак на доброто сътрудничество между двете страни. Гостът остана очарован от старинно блюдо, предоставено от Регионален исторически музей Велико Търново и изложено в кабинета на областния управител. Глиненият съд изработен по древната технология "сграфито" с изображения на танцуващи хора е открито при проучванията на хълм Трапезица и датира от  80-те години на XIII в.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – [email protected] И [email protected]М

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България