Генералният консул на Турция сподели притесненията си от конфликта в Асеновград с губернатора на Пловдив

Областният управител на Пловдив Здравко Димитров разговаря в сряда след обяд с генералния консул на Турция в града под тепетата Хюсеин Ергани, а поводът за срещата им напрежението в Асеновград и последвалите масови протести. Хюсеин Ергани изрази безпокойството на хората от ромския квартал „Лозница”, че един неприятен битов инцидент би могъл да разпали етнически конфликт, ако се използва за политически цели.

„Ние не сме против национализма, когато не е насочен към други страни или етноси. Има обаче хора, които не разбират колко тънък и крехък е етническият мир и колко е важно да бъде запазен на всяка цена за доброто на държавата“, коментира генералният консул на Турция в Пловдив. Губернаторът на Пловдив категорично заяви, че държавните институции няма да допуснат провокации и разрастване на етническото напрежение.

„Ще направим всички възможно да запазим етническия мир и няма да допуснем да се създава хаос и напрежение. Гарантирам, че ще подходим мъдро и държавнически“, декларира Здравко Димитров.

Генералният консул на Турция благодари на областния управител за бързата реакция и за взетите мерки и заяви, че Пловдив винаги е бил град за пример за етническа толерантност и се надява, че всички заедно ще положат максимални усилия за запазване на добрите отношения между всички етноси в региона.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България