Генералният прокурор на Украйна обвини в държавна измяна бившия президент Янукович

Генералният прокурор на Украйна Юрий Луценко предяви обвинение в държавна измяна към бившия президент на страната Виктор Янушенко, предаде TACC.

„Заподозрян сте в държавна измяна, съучастие с руските власти с цел промяна на границите на Украйна, в нарушения на Конституцията на Украйна и развиване на агресивна политика“, заяви Луценко.

Святошинският съд на Киев за втори път изслушва бившия държавен глава на страната по делото „Майдан“.

Янукович отговаря на въпросите с помощта на видеовръзка от районния съд в Ростов на Дон.

Бившият украински президент Виктор Янукович определи като планирани провокациите по време на събитията на киевския „Майдан“ през ноември 2014 г., отбелязвайки, че опита за разгонването на участниците в него е било превишаване на пълномощията от страна на сътрудниците на специалното подразделение „Беркут“ на силите на реда.

„Това бе планирана провокация, защото студентите в това време на „Майдана“ бяха единици. Тогава просто дойдоха радикали, не им хареса случващото се и започнаха да провокират „Беркут“. Според мен „Беркут“ превиши правомощията си, но това е моя гледна точка“, отбеляза Янукович, намирайки се в руския град Ростов на Дон, отговаряйки на въпросите на съда в Киев по делото за събитията на „Майдана“.

Според Янукович, на него са му съобщили, че в събитията има участие бившият директор на президентската администрация на Украйна Сергей Левочкин. „Говорих, че е възможно той да е имал причастност, но нямам доказателства и разследването не установи това. Ако в действителност е било така, то нека настоящата власт го докажи и нека това да тежи на съвестта на Левочкин, а ако той е невинен, нека го докаже“, подчерта бившият президент.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа