Генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг: Парите за отбрана са топ приоритет в НАТО (ИНФОГРАФИКА)

Днес започва двудневна среща на военните министри на пакта

През 2016 г. в пакта има скок от $10 млрд. във военните разходи

Основен приоритет на НАТО е увеличаването на разходите за отбрана в страните членки, за което настоява и новият US президент Доналд Тръмп. Това обяви генсекът на пакта Йенс Столтенберг вчера, ден преди старта днес в Брюксел на двудневната среща на военните министри от алианса, предаде АФП.

Столтенберг припомни, че всички 28 членки са се съгласили през 2014 г. да увеличат разходите си за отбрана до 2% от БВП до 2024 г. и че са потвърдили този ангажимент на срещата на върха м.г. във Варшава. “През 2015 г. спряхме орязванията и през 2016 г. направихме първата значителна крачка в увеличаването - с 3,8%, или 10 милиарда долара”, посочи генсекът.

В негови два телефонни разговора с Тръмп президентът изразил “силния си ангажимент към НАТО”, но подчертал “нуждата от справедливо поделяне на финансовата тежест”. “Тези, които харчат по-малко от 2%, ще трябва да достигнат тази цел и по този въпрос съм съгласен с Тръмп”, допълни Столтенберг (България е сред членките, чиито военни разходи са под поставената цел - виж графиката - бел. ред.).

В предизборната си кампания Тръмп изправи на нокти съюзниците от НАТО, като повдигна въпроса за ролята на САЩ в пакта предвид несправедливите разходи за отбрана. Вашингтон заделя най-много пари за военни нужди - 3,61% от БВП.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят