Генералът разби партийния секретар

Генерал Румен Радев спечели балотажа на президентските избори и е следващият държавен глава на България.

03_1

Номинираният от инициативен комитет и подкрепен от БСП бивш началник на Военновъздушните сили изпревари издигнатата от ГЕРБ Цецка Цачева с 58 на 35%. Данните са от екзит пола на социологическите агенции след края на изборния ден.

Социолозите обявиха, че преднината на Румен Радев е категорична и няма как да бъде стопена от някогашната партийна секретарка при преброяването на бюлетините от Централната избирателна комисия (ЦИК).

Сметката показа, че в сравнение с първия тур победителят във вота е удвоил подкрепата си.

Според данните на ЦИК към края на изборния ден в 20 ч до урните са отишли около 45 на сто от българите с право на глас. Това е почти същата стойност, която засичат агенциите, анкетирали част от хората, отишли до урните.

От Министерството на външните работи обявиха, че до вчера в късния следобед зад граница бюлетина са пуснали близо 55 000 наши сънародници.

Самият Румен Радев гласува малко преди обед в секция в гимназията по транспорт в столичния квартал „Редута“.

„Моралната победа е налице, политическата тепърва предстои. Това зависи от гласа на всеки един“, заяви Радев пред представителите на медиите. Вечерта Радев бе по-лаконичен пред централата на БСП в София „Победа за целия български народ. Днес демокрацията победи апатията и най-вече страха. Нека уважим волята на българския народ“, обяви Румен Радев.

Бъдещият вицепрезидент Илияна Йотова обяви, че е пуснала бюлетина за победа. Тя се обърна задочно към премиера Бойко Борисов.

„Ако той не е разбрал, в България има разделение на властите. И е крайно време след 27 години преход да е ясно, че не може да има една партия, която да управлява всички нас като поданици, а не като граждани“, заяви настоящата евродепутатка.

Благодарение на нейния избор в Европейския парламент ще влезе Петър Курумбашев, който на изборите за Брюксел изпадна заради преференцията. Тогава напред в листата на БСП, която бе под номер 15, отиде поставеният на 15-о място Момчил Неков.

Победителят ген. Румен Радев:

Водихме етична кампания от началото до края

„Гласувах за доброто на България. Мисля, че водихме етична кампания от начало до край. Нека българите да излязат до урните, за да се поздравим с легитимно избран президент. Достатъчно гадатели и гадателки видяхме на тези избори, включително и на правителствено ниво. Не очаквам голям дял в резултата на президентския балотаж да имат гласовете от квадратчето „Не подкрепям никого”.

Избраната за вицепрезидент Илияна Йотова: Страната

има нужда

от силни хора

Страната ни има нужда от силни хора, от личности, от водачи. Затова начело на държавата трябва да са силни личности, които знаят какъв е националният ни интерес и могат да го отстояват. Имаме нужда от това за една млада и енергична страна, която ще бъде равностоен участник в Европейския съюз и която ще има своето водещо място тук, на Балканите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика