На 23 май 2019 да почерпят

Лидерът на Камарата на общините в британския парламент подаде оставка заради Брекзит

Златна гъска храни „еколозите“ Прибират милиони евро за опазването на „застрашения вид“

НАТО обяви, че срещата на върха в Лондон тази година ще бъде на 3 и 4 декември

Генералният директор на ЮНЕСКО идва в България

Балъков се разделя с „Етър” с емоционално обръщение към феновете

Партиите си надписват сметката по закон Държавните субсидии са постоянно завишавани над определения размер още от 2002 г.

Стоичков дари Албер II с албум и екип

Данъци за отдаване на апартамент и кола на туристи

За 24 пъти бяха връчени отличията „Златно перо“ за принос към българската култура и изкуство

Маршал Халифа Хафтар отказа предложение за примирие в Либия

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 23 май 2019

Събират три месеца оферти за АЕЦ „Белене” (обзор) Интерес има от компании от Китай, Франция и Русия

Вижте документалния филм на Би Би Си за отвлечените деца от норвежката служба за закрила на детето „Барневерн“ (видео със субтитри)

137 млн. лв. кредити дръпнали студенти Теглят средно по 9584 лв., cумите се отпускат само за обучение у нас

Генерал-майор Иван Лалов – Командващият парада

Българо-френският възпитаник от с. Бреница, Плевенско, военният пилот първи клас генерал-майор Иван Лалов, ще командва тазгодишния парад на 6 май – Ден на храбростта и Празник на Българската армия.

Почти четири десетилетия животът му е посветен на бойната ни авиация. Помни онези години, когато единствената му грижа беше да лети, колкото се може повече. Няма да забрави обаче и времената, когато или горивото не стигаше, или двигателите на самолетите бяха на предела на живота си, което се превръщаше в сериозно предизвикателство пред него, като командир на изтребителната ни авиобаза „Граф Игнатиево”. Тогава мислите са много и тежки. Трябва да се изпълняват задачите, особено по Air Policing, но е задължително да се мисли и за безопасността на полетите. Паралелно с това да се готвят хората за новата техника. И да защитава своята позиция по избора на нов изтребител с тежестта и отговорността на един от най-големите експерти у нас по тази тема.

Точно преди година той прие една от най-висшите длъжности в армейската ни йерархия. Обеща, като заместник-командващ на Съвместното командване на силите (СКС), да положи всички усилия, за да влезе бързо в час. Нямаше никакво време за ослушване, както казват в казармата. СКС е структура за оперативно ръководство на Българската армия. Трябваше веднага да вземе на прицел проблемите. Командването е отговорно за действията на дежурните сили и средства, за мисиите, които се намират извън страната под егидата на НАТО и ЕС. Като приоритет си постави попълването на формированията с личен състав и възможно най-доброто логисично осигуряване. От друга страна, по признание на командващия генерал-лейтенант Любчо Тодоров, СКС се нуждаеше от неговия богат образователен и професионален опит и го получи.

„Най-сериозната инвестиция е в хората. Без хората и най-хубавият, и най-съвременният, и най-добрият самолет е купчина желязо”, каза преди две години генерал-майор Лалов. Беше я изпитал тази истина. От младши пилот на летището в Равнец преди 30 години до днес. Без никаква протекция, дори без бащинска подкрепа. Не е възможно да забрави октомври 2017 г. Дали бяха политически спекулации, както ги нарече министърът на отбраната Красимир Каракачанов, или медийни попадения, като командир на авиобаза „Граф Игнатиево” трябваше да отговаря има ли бунт сред летците Направи го като истински командир. Нито за миг не хвърли вината върху подчинените си. В същото време не скри проблемите, с което не изневери на себе си. „Всеки един пилот е в правото си, когато смята, че не е уверен в изпълнението на задачата, да докладва на командира си и да се откаже от изпълнението на тази задача. Тъй като ние провеждаме тренировъчни полети, а не сме на война, така се случи, че в този ден летателен състав, който участваше в планираната дневна смяна, почувства, че не е в състояние да изпълни задачите, докладва и се отказахме да провеждаме полети. Това са правилата в авиацията. Иначе хората излитат и понякога не се връщат. Затова думата „бунт” е крайно недобре употребена в медиите, където се появи”, обясни генерал-майор Лалов. По думите му причините да се случи това са много и комплексни. Не се поколеба да ги назове. „Знаете, че състоянието на Военновъздушните сили като цяло не е много добро, но конкретно в авиобаза „Граф Игнатиево” има много сериозни проблеми с изправната авиационна техника. А за да подготвим пилотите, ни е необходим достатъчен брой изправни самолети, за да могат да летят ритмично и да изпълняват задълженията си”, посочи той. „Въпреки този малък наряд, който имаме, летателният състав се готви и продължава да носи дежурството по „Air Policing”, увери тогава генералът. Получи се нещо, като аварийна ситуация, с която командирът се справи блестящо.

„Летвата е високо вдигната от командирите преди мен и моите стремежи и цели са да продължим да надграждаме!”. Това обеща генералът, когато през 2014 г. прие командването на авиобаза „Граф Игнатиево”. И успя. А преди него бяха днешният командир на ВВС генерал-майор Цанко Стойков, председателят на Комисията по отбрана в парламента ген. Константин Попов и президентът ген. Румен Радев. Наистина тяхната летва е висока! Именно те ще го аплодират на Гергьовския военен парад.

 

От войник до генерал

Иван Лалов е единственият действащ генерал у нас, който има двегодишна войнишка служба и едва след това става курсант. Той е роден на 9 август 1962 г. с. Бреница, обл. Плевен. Завършва ВHВВУ „Георги Бенковски” – Долна Митрополия през 1987 г. със специалност „военен летец-пилот”, Военна академия „Г. С. Раковски” и Общовойсковия колеж по отбраната на Република Франция в Париж през 2006 г. Военната си кариера започва през 1987 г. като младши пилот в авиобаза „Равнец”, където за десетина години последователно заема длъжностите старши пилот, заместник-командир на звено, и командир на звено и началник на щаб на ескадрила.

След завършване на Военната академия през 2000 г. е назначен за командир на ескадрила в авиобаза „Граф Игнатиево”, преминава през заместник-командир по летателната подготовка на формированието, заместник-командир по бойната подготовка, и заместник-командир. През 2014 г. поема командването на елитната ни изтребителна авиобаза. От 6 май 2018 г. е заместник-командващ на Съвместното командване на силите. Получавал е многократно предметни и морални награди за отлично изпълнение на служебните задължения.

 

За него

Заслужава тази чест!

Да командваш военния парад на 6 май е голяма чест за всеки офицер. Генерал-майор Иван Лалов е заслужил това със завидната си професионална биография. Не само като отличен пилот, но и като знаещ и можещ командир. Посрещал е много предизвикателства, вземал е адекватни решения в редица екстремални ситуации. Уверен съм, че така ще продължава и занапред.

Генерал-лейтенант Любчо Тодоров, командващ СКС

 

Винаги съм разчитал на него!

Двамата сме служили винаги заедно до миналата година, когато стана заместник-командващ на СКС. Заедно вървяхме в изтребителната авиация, заедно побеждавахме. Принципът на нашите отношения винаги е бил „Един за друг!”, макар че той ми е бил и пряк началник. Казано с едно изречение „С ген. Лалов сме били като екипаж!”. Едва ли има думи, с които да изразя отношението си с човека, с който съм от 1991 г. Мога само за кажа- ерудиран и принципен.

Бригаден генерал Димитър Петров, командир на авиобаза “Граф Игнатиево”

 

Един от най-класните ни пилоти

В момента това е един от най-опитните и най-класните пилоти в Българската армия. Летял е във всякакви условия и то на най-съвременната техника, с която разполагаме. Като човек има изключителен характер, което му помага да бъде и един от най-успелите командири у нас. Вярва в правилността на колективния разум, което винаги е било фактор за успеха му.

Полковник проф. Димитър Недялков, военен пилот, преподавател във ВА “Г. С. Раковски”

 

Всичко му се отдава лесно

Ако има човек от ВВС, който може да води парада по „кашишки”, то това е генерал-майор Лалов. Просто всичко му се отдава лесно – и летенето, и командването, и комуникацията с колегите и… всичко! Защото всичко върши с желание, със сърце, с рутина! Е и на него няма да му се размине носталгичният момент – все пак ще гледа въздушния парад от земята!

Полковник от запаса Димитър Стоянов, главен секретар на президента

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.