Генерал №1 на САЩ с предупреждение към Киев

“Няма магически оръжия”, подчерта Майк Мили

Проверяват дали US бойни машини са използвани в Белгород

Украйна не бива да използва произведено в САЩ военно оборудване за извършване на атаки на руска територия. Това предупреждение отправи генерал №1 на САЩ Марк Мили, който е председател на Съвета на началник щабовете на американските въоръжени сили, предаде Ройтерс.

Мили посочи, че канцеларията му проверява изображенията, на които се виждат военни превозни средства, включително и такива, произвеждани в САЩ, за които се твърди, че са били използвани при диверсията в понеделник срещу руския пограничен район Белгород. Снимките бяха разпространени от властите в Белгородска област.

Същевременно министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви, че европейските съюзници разработват координирана програма за обучение на украински пилоти как да използват изтребители Ф-16, но лидери от Пентагона предупредиха, че това ще бъде скъпо и сложно начинание и няма да бъде магическо решение на войната.

Остин каза, че съюзниците са стигнали до извода, че, заедно с обучението, Украйна ще трябва да развие и способностите си за поддръжка и обслужване на самолетите, както и да се сдобие с достатъчно боеприпаси. Той добави, че системите за ПВО все още са оръжията, от които Украйна се нуждае най-много за своите по-широки усилия за установяване на контрол над въздушното си пространство.

“Няма магически оръжия”, каза началникът на американския генерален щаб генерал Марк Мили, който участва в пресконференцията на Остин в Пентагона. По думите му предоставянето на десет Ф-16 би могло да струва два милиарда долара, включително поддръжката.

“Руснаците имат хиляда изтребителя четвърто и пето поколение, така че ако искате да предизвикате Русия във въздуха, ще се нуждаете от значително количество изтребители от четвърто и пето поколение”, добави Мили.

Остин се надява обучението на украински пилоти да започне през следващите седмици, което ще окаже подкрепа на Украйна в дългосрочен план, но не непременно за очакваната пролетна контраофанзива срещу Русия.

Остин и Мили говориха след среща на представители от сферата на отбраната на страни от цял свят, на която беше обсъдена продължаващата военна подкрепа за Украйна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка