Турция се налага в Средиземно море

Турция втора по износ на сериали в света

Партиите вече доят две крави Формациите, прескочили 1% вземат по 8 лв. на глас от държавата, могат да получават и безлимитни дарения от бизнеса

Младенов награден и в Португалия

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

По-скъп ток и нов доставчик от 1 юли

БАБХ крие отровните храни по наредба

Данаил Кирилов разговаря с Полфрийман за проблемите на затворите

Работник е пострадал сериозно, а други двама са леко ранени след експлозия в цех за производство на биогаз в Ямболско

Раздор за 50 000 лв. довел до убийството край езерото Вая Оставиха в ареста заподозрения за разстрела в Бургаско

Двама души са убити при стрелба в американска военна база във Флорида

24% от българите никога не са ползвали интернет (обзор) Най-често купуваме онлайн дрехи и спортни стоки

Разбиха престъпна мрежа за наркотрафик в Европа 11 са арестувани

През януари 2020 година тръгва делото срещу Александър Манолев заради къщата за гости

Бюджетът на ЕС до 2027 продължава да буксува

Гено Пухов, общински съветник в Созопол, пред „Труд“: Няма да позволим каузата на тракийските дружества да се заграбва за лична облага

Обидно ми е понякога до каква степен държавата е абдикирала от защитата на българщината

На 19 август в местността „Петрова нива“ ще се проведе традиционният събор на Съюза на тракийските дружества в България. Организацията преживява смутни времена и тежката дума разкол, виси във въздуха преди предстоящия събор. За дейността на родолюбците, комерсиализирането на националните каузи, фалшивите патриоти и истинските предизвикателства за съхраняването на българщината, разговаряме с един от ветераните на тракийската организация и общински съветник в Созопол г-н Гено Пухов.

– Г-н Пухов, следващата седмица на 19 август ще се проведе традиционният събор на Съюза на тракийските дружества на „Петрова нива“. Какво предвиждате тази година?

– Съгласувано с община Малко Търново, Съюзът на тракийските дружества в България и регионалния съвет на тракийските дружества в Бургас сме предвидили изключително богата програма, която вече беше обявена на страницата ни в интернет. Включени са походи, беседи и лекции на историческа и съвременна тематика; надсвирвания и надпявания; и разбира се кулминацията ще е предвиденото посещение на президента на република България г-н Румен Радев, който ще приеме почетния караул на гвардейската рота и ще завършим традиционно със заря. Последното е задължително, както е казал основателят на Съюза на тракийските дружества г-н Карамитрев и гърци и турци да чуят, че ние не сме забравили историята си.

– Ще се върнем на делото на г-н Карамитрев след малко, да попитам все пак, за първи път ли български държавен глава уважава годишния събор на тракийските дружества?

– Нямам спомен последното десетилетие да е идвал президент. Съборът винаги се уважава на високо държавно ниво, но не и на най-високото.

– Разбирам, че за събора тази година се предвижда и голямо включване на мото-клубове, с шествия и други прояви. Вие ли сте част от тази организация?

– Именно, като секретар на един от най-старите мото-клубове в Бургаска област се свързах с други единомислещи патриоти, и подчертавам патриоти, защото тази дума твърде много се експлоатира от най-различни самозванци; а за всеки вече е ясно, че моторджиите останахме последните истински защитници на българщината. Държавата е абдикирала от дори елементарните си задължения да брани интересите на българите. Ромски и други банди върлуват безнаказано по градове и села… Единствените, от които имат някакъв респект, сме мотористите.

– Няма ли я полицията?

– Полицията е по-заинтересована да гони нас, организираните мотористи, отколкото да се занимава с истинските проблеми на хората. Мото-клубовете вече сме доказали, че сме много оправни в бързото разрешаване на… кризи. След което полицията спира и арестува нас, които пазим хората от престъпници. Обидно ми е понякога до каква степен държавата е абдикирала от защитата на българщината.

– Къде застава тракийската кауза в тази ситуация? Някак си досега беше от последните не-комерсиализирани народни идеали, зад която стояха почтени родолюбци. Какво се случва сега?

– Съюзът на тракийските дружества има над 100 години история в защита на интересите на българските бежанци и принудително изселените от родните си места българи. Организацията е стояла очи в очи с Османската империя и Турция. Дала е свидни жертви. Написала е история. Съхраняваща зорко българските традиции и обичаи. Имаме силна организация…

– А сега?

– Сега… В началото на 1990-те покойният основател на Съюза на тракийските дружества в България г-н Костадин Карамитрев, заедно със съмишленици, патриоти, възроди каузата, която беше забранена дотогава. И създаде една децентрализирана структура на организацията, с автономни компоненти, които се самоуправляват и боравят с ресурсите си самостоятелно, в името на общата кауза. Всяко дружество стопанисва принадлежните му имоти и други, и отчислява към организацията фиксирана част от приходите, ако извършва търговска дейност през тези имоти. И в зората на създаването на организацията, зад тези структури стояха наистина честни, истински родолюбци; хора с кауза, които живееха и милееха за Тракия; хора които не знаеха какво е „комерс“. Заплати дори не искаха и даваха всичко, което могат за организацията – за събори, за подпомагане на дружества, всичко в името на съхраняването на българщината. Уви, минаха години, поколенията се смениха и стигнахме до тук…

– Разкол сред тракийците?

– Настръхвам просто. Аз съм председател на тракийското дружество в Созопол от 1990-та година. Като такъв бях избран за регионален координатор на СТДБ за Бургаска област. И в духа на традициите всичко, което съм дал за организацията, съм го направил от душа и сърце – без да търся, искам или очаквам нещо повече от това да пребъдем. Поддържам ансамбъл за народни танци, правим курсове по автентичен фолклор за деца и възрастни; децата лазаруват, коледуват, боядисват яйца на Великден – носят традициите живи! Имаме целогодишна програма за малките, от най-ранна възраст да се учат и помнят.

– Колко участва българската държава във всички тези инициативи или те са дело единствено на тракийските дружества?

– Никак! Разни самозвани патриоти лаят от телевизорите дървени философии – кой от тези е застанал да каже – в учебниците на децата, в букварите дори, са написани от неверности до пълни глупости. От историята ни се изтриват истини, национални герои; от учебниците се премахват писатели, произведения, само защото страстно палят сърцата в името на българщината. Патриоти ми били! Питате ме за разкола в тракийските дружества – честно казано, няма да се учудя, ако тези които го предизвикват, не са платени от същите тези чужди интереси, които се опитват да загробят българското у българите.

– Къде е проблемът точно?

– Четири големи дружества имат най-много имуществени собствености – Пловдив, Бургас, Кърджали и Варна. Аз съм най-близък до Бургаското тракийско дружество и за него мога да говоря. Появи се преди две години едно младо момче с амбиции да става председател – имаше родословието, но се знаеше, че е интригант и няма чисти намерения. Кълнеше се да работи за ползу роду, за тракийската кауза – и на втората година си купи служебен автомобил, назначи си шофьор и кино „Тракия“ се превърна в казино.И от десетките хиляди лева приходи на месец не влиза и една стотинка в дружеството.

– Плашещо позната схема…

– За какво говорим въобще?! Когато се борим за национална кауза – когато поставяме паметник на Капитан Петко Войвода в Крим, въстановяме гробища и църкви в Турция, наши делегации пътуват по всички земи, където има български дух и спомен – откъде идват средствата?! И някой явно се уплаши от дейността ни. Повтарям, няма да се учудя, ако тези хора, които се опитват за собствени интереси да подкопават тракийските дружества, не се окажат платени от конкретна съседна държава. Която няма интерес да задоволи законните претенции на граждани на България. Аз лично съм развеждал възрастни жени по тези земи, да видят къде са родени, къде са били родните им домове – и да ви кажа – още са там! Наричат ги българските къщи! И от другата страна на границата хората ни посрещат с радост – само политиците ни делят и насаждат недоверие. Съвместни мероприятия правим – играем почти едни същи хора като се съберем. Не само в Турция, и в Гърция ни посрещат така. За това се борим тракийците. Не за лична облага, не да вземем парите на хората.

– А кой посяга на парите на хората?

– Когото споменах по-рано, казва се Тодор Ангелов. Уволни 200 души от структурите на организацията, включително трима бивши председатели на СТДБ, сред които почетния Маруся Любчева.Огради се с лични копои. Аз съм председател на регионалния съвет на тракийските дружества за Бургаска област и дори не мога да вляза в канцеларията, защото е заключена. Във Варна имат почти сходна ситуация. За Пловдив какво да кажа? Моите уважения към г-жа Нонка Матова, но е грехота български офицер, генерал, да предава национална кауза.

– Да разбирам ли, че отивате с натежали сърца на „Петрова нива“? Какво следва за тракийските дружества след събора – ще се срещнете, ще говорите и с президента…?

– Тракийските дружества сме единни. Преди седмица приехме промени в устава си, за да се предпазим за вбъдеще от такива злоупотреби и своеволия, за които разказах. Има огромна разлика между „стопанисване“ и „присвояване“. Прокудените членове заведоха съдебни дела, няма да оставим нещата така. Няма да отслабим организацията, няма да й позволим да се разпадне – силни сме само заедно!

 

Нашият гост

Гено Тодоров Пухов е роден на 23 май 1965 г. в град Созопол. Председател е на тракийско дружество „Яни Попов”, Созопол и общински съветник в града. Председател е на регионалния съвет на тракийската организация за Бургарска област и заместник председател на Върховния комитет на Съюза на тракийските дружества в България. Личното му мото е: „Помни, не отмъщавай!”. Г-н Пухов също така е секретар на бургаския мото-клуб „Хулиганс”.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. Всички сме руснаци и идваме от древна Русия. Не се правете на ущипани ами научете децата да играят казачок и да говорят руски а на македонски както го каза Путин. Щото като ви анексираме да няма тън мън. Понел?

    1. Русия е древна, колкото на баба ти оная работа. Руснаците са узурпатори на много древни земи, които нямат нищо общо с тях. Включително и Крим. А за анексирането доста ще почакаш.

      1. абе безродник. всичко което ни е дадено принадлежи и е принадлежало на руския ботуш а руснаците са най-древната нация. просто досега краварите са плащали на такива историци като теб за да прикриват истинската история. а за окупатори питай афганистанците кои първи ги окупира, питай иракчаните, либийците. даже виж колко са зле в южна корея за сметка на уредената северна и после ми говори.

  2. Като казва, че всички сме руснаци, Велемир има предвид всички от неговата, циганската махала. Което е верно в смисъл, че циганите са електорат на партиите основани и финансирани именно от руски нацистки партии като ДПС БСП и Обединени идиоти. Но аз съм чувал цигани да твърдят, че са латиноамериканци и че родният им език е латиноамериканският. В това отношение Велемир не прави изключение. Той пък е древен руснак, ударен по главата от Тунгуския метеорит.

    1. Кой ти плаща да пишеш такива глупости, а? Кой? Краварите нали. Ти си син на Сорос и потомък на дявола. Следа като ви анексира Путин, аз лично ще ви изтипосам на площада и ще ви накарам да целувате краката първо на Путин после на мен и останалите борци на Велика Русия. Помнете ми думата. Ние идваме.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.