Генчо Герданов - Между традициите и скандала

През последните дни казусът за отмяната на статута на Копривщица като архитектурен исторически резерват се превърна в една от най-коментираните теми в държавата. В основата на вдигнатата в медиите тревога бе именно кметът Генчо Герданов, чиято позиция по въпроса е противоречива.

От много време Копривщица е любима дестинация на запалените по културно-историческия туризъм или по-често спирка при екскурзии в тази красива част на страната. От средата на миналата седмица обаче разразилите се скандали - или според някои псевдоскандали - около отнемането на статута на града като архитектурен исторически резерват се превърна в най-коментираната тема.

Камбаната на медийното безпокойство би кметът на града Генчо Герданов, който съобщи, че в негово отсъствие, докато бил в Париж по покана на Ирина Бокова, общинарите взели пагубното решение да заличат статута на града, което щяло едва ли не да го съсипе, заради мераците на местния бизнесмен Радослав Йовков да залее възрожденска Копривщица с бетон.

Последва истинска истерия, без да бъдат обяснени фактите и че всъщност общинарите са върнали за преразглеждане предлагания Общ устройствен план на града и са премахнали правно некоректното наименование. Желание за строеж и предложения за инвестиции наистина има, но докато бъдат разрешени, е необходимо съгласието на редица институции, като крайната е Министерският съвет.

Кметът обаче - умишлено или не - не разясни тези детайли. Той обясни, че ще се “бори” за запазване на статута на Копривщица, като по думите му изглеждаше, че борба наистина има. Последва реакция на президента Румен Радев, премиера Огнян Герджков, на лидера на БСП Коренлия Нинова и още редица политици и общественици.

От ГЕРБ - партията, издигнала Герданов за кмет, дори свикаха пресконференция и се заканиха да свалят доверието от общинските си съветници в града, ако спешно не се откажат от скандалното решение.

Герданов умело впрегна привлеченото внимание, за да поиска повече пари за възрожденския град. Според него Копривщица не трябва да се третира като градче с 2200 жители, а като град с население 15 000 жители, защото на такива градове се обръща повече внимание.

“Ако в общинския бюджет влизат целево всяка година по 400 000 лева, Копривщица ще светне”, поиска кметът.

Герданов е роден през 1960 г., зодия Овен. Има средно специално образование от Техникума по машиностроене. Бивш военен (1984-2002), започва да развива активно политическа дейност след това и в периода 2003-2007 г. е бил общински съветник и председател на общинския съвет в Копривщица.

Избран е за кмет на общината на предсрочни местни избори през 2014 г., проведени поради кончината на тогавашния кмет Иван Кесяков. Именно от него губи Герданов през 2011 г., когато също е издигнат от партията на Борисов, но не успява да седне на кметския стол.

На редовните избори през ноември 2015 г. е преизбран след балотаж срещу кандидата на БСП Искра Шипева.

През годините Герданов пое редица инициативи за популяризирането на града и се ползваше със стабилно одобрение от местните хора.

Градоначалникът постави Копривщица в центъра на общественото внимание и провокира редица дискусии, като забрани чалгата в четирите дни на Националния събор на народното творчество в града.

През 2016 г. Герданов ловко избегна зараждащия се скандал с църквата и се съобрази с желанието на пловдивския митрополит Николай градските тържества по повод 140-годишнината на Априлското въстание да започнат с ден закъснение - на 2 май, за да не съвпаднат с Великден. Тогава призова всички присъстващи да са с носии и да не използват мобилни телефони.

Сега, след като решението на общинския съвет, което предизвика скандала, бе отменено, Герданов подкрепи идеята на някогашния си приятел - бизнесменя Радослав Йовков, който предложи съдбата на града да бъде решена с местен референдум.

Дали това ще се случи, ще се развива ли Копривщица, или ще остане бутикова дестинация за ценители, предстои да видим.

Противник на чалгата и кича

Освен че беше първият, който забрани чалгата на обществени места на Националния събор на народното творчество за 50-годишната му история през 2015 г., тогава Герданов призова всички посетители да бъдат с народни носии и да забравят за мобилните телефони.

По негово нареждане на събора не се допускаха и сергии, които продават стоки, които не съответстват на предмета на мероприятието или са в разрез с общата визия. Година по-късно съборът бе вписан в списъка на ЮНЕСКО за най-добри практики за популяризиране на световното нематериално културно наследство.

ЗА НЕГО

Скандалът е безумие

До Министерството на културата не е постъпвало никакво искане за промяна на статута на Копривщица. Скандалът е безумие, което ще свърши така, както е започнало, защото просто не е възможно, каквото и искане да постъпи. На който и да било етап подобно искане не може да получи одобрението на министъра на културата.

Министърът на културата Рашко Младенов за скандала с отнемането на статута

Градът ще бъде загубен

Ако не се направят нови проекти, които да са съобразени с визията на града, той със сигурност ще бъде загубен. Единственото развитие, което сега се предвижда, е да бъдат разширени гробищните паркове. Всички точки в решението са съобразени само и единствено с това Копривщица да се запази и развива.

Бизнесменът Радослав Йовков за съпротивата на кмета срещу устройствения план

Кметът ще направи всичко възможно

Кметът на Копривщица Генчо Герданов ме увери, че ще направи всичко възможно да спре скандалното решение на общинския съвет да се премахне статутът на града като архитектурно-исторически резерват, като върне за преразглеждане решението. Ако отново бъде прието, кметът ще се бори за запазването на статута на града в съда.

Лидерът на ГЕРБ

Бойко Борисов във фейсбук

Копривщица е на България

Копривщица не принадлежи на неколцина общинари. Копривщица принадлежи на България. Копривщица е България. Затова призовавам всички, от които това зависи, незабавно да ревизират или спрат решението на общинския съвет за промяна в статута на града музей. Всеки компромис в случая ще е покушение срещу националната памет и културното наследство на България.

Президентът Румен Радев във фейсбук, след като Герданов съобщи за решението на ОбС

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети