Ген. Константин Попов за модернизацията на армията: Този път няма да купим само част от оборудването

Константин Попов

Голям късметлия съм, защото като началник на отбраната през 2016 година внесох двата проекта за модернизация на ВВС и ВМС. Сега, вече като председател на Комисията по отбрана имаме дори още по-добър резултат, защото се гласува и проектът за сухопътни войски и коригирания проект на ВВС и то с много сериозно мнозинство, за разлика от предишния път.

Това коментира по БНР ген. Константин Попов - председател на Комисията по отбрана в НС и депутат от ГЕРБ. По думите му, пътните карти за реализация на двата проекта са „доста амбициозни“ и предвиждат сключване на договори до края на годината, което изисква серозна работа от експертите във всички ангажирани ведомства.

Той допълни, че по проекта за нов изтребител ще има повече кандидати и това е гаранция за прозрачност:

„Наистина се разшири ветрилото и сега са много повече възможностите. Това също е гарант за по-голяма прозрачност, защото много повече хора ще бъдат заинтересовани и ще следят какво става в този процес“

Попов поздрави сухопътните войски за Проекта за бойната машина на пехотата, който предвижда 150 броя специализирана техника за 3 батальонни бойни групи на стойност 1,464 млрд. лева с ДДС за 12 години. Като абсолютно условие е записано, че българската военна индустрия трябва да участва в поръчката (трансфер на лицензи, сглобяване, интегриране на нови системи у нас).

„Винаги съм бил на мнение, че трябва и трите вида въоръжени сили да се модернизират по една и съща визия, съгласувано, за да можем да развиваме Българската армия".

В проекта за нов тип боен самолет също са заложени условия за българско участие, сподели Попов. „Съвсем друго е, когато навлизат новите технологии и се работи с големи, доказали се компании“.

Ген. Попов беше категоричен, че няма да купим само част от необходимото ни оборудване, както е ставало в минали проекти:

„Сигурен съм че сме си научили уроците. Това го виждам, но тук става въпрос и за нещо друго. Да, в проекта е включена гаранционна поддръжка и така нататък, но моето желание и желанието на доста колеги е да се направи един вид инвестиционна план-програма в която да е ясно какви пари за какво отиват - за заплати, за подготовка, за ремонт и строителство, за поддръжка на закупената техника, за поддръжка на съществуващата техника и така нататък. Очакваме го“.

Първите два изтребителя трябва да кацнат у нас до 2 години след сключването на договора или около 30 месеца. Бойните машини за пехотата трябва да дойдат още през 2019 година. Очаква се да продължи и тенденцията на нарастване на средствата за работната сила в армията, отчете генералът и допълни, че не само заплатите и техниката, но и условията на труд ще продължат да се подобряват.

Коментари

Задължително поле