Ген. Къртис Скапароти: С нетърпение очаквам Македония да стане член на НАТО

Къртис Скапароти

„Страната ви изгражда светло бъдеще и напредва. НАТО споделя ангажимента ви за демокрация, върховенство на закона, както и сигурността и стабилността в региона. Вашата продължителна подкрепа е важна не само за Западните Балкани, но и за цяла Европа. Очаквам с нетърпение да станете 30-та членка на НАТО“, заяви Върховният главнокомандващ на Обединените сили на НАТО в Европа генерал Къртис Скапароти, който днес е на посещение в Македония.

Генерал Скапароти заедно с делегация от Министерството на отбраната и армията на Република Македония, водена от министъра Радмила Шекеринска наблюдава показно учение в казармата "Илинден".

„Чрез вашето дългогодишно партньорство с НАТО страната вече е постигнала значителен напредък в реформите на отбраната и военната съвместимост със съюзниците. Признавайки историческата покана на съюзниците за започване на преговори с НАТО, признаваме и уважаваме, че предизвикателствата остават пред вас, но предстои и много работа. В същото време с нетърпение очакваме да дадем и практическа подкрепа на вашите военни авторитети в процеса на присъединяване. Убедени сме, че адресирането на тези предизвикателства и успешното присъединяване към алианса ще имат изключителна полза за вас. Страните, които са се присъединили към алианса, са успели да засилят своята демокрация, да засилят сигурността и да направят живота на своите граждани по-сигурен“, заяви Скапароти.

Министърът на отбраната Шекеринска каза, че посещението показва как се променят нещата в Македония след 11 юли, когато беше получена поканата от НАТО.

„Днес сме домакини на първия военен представител на НАТО в Европа, при първото му посещение в Македония. Тази засилена динамика показва твърдата решимост на Македония да стане член на НАТО в бърз и интензивен процес“, каза Шекеринска. Генерал Скапароти ще се срещне с премиера Зоран Заев днес следобед.

/БГНЕС/

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа