На 7 април 2020 да почерпят

Телците да проявят търпение, Водолеите стабилизират финансите си – Дневният хороскоп на Алена

Стилиян Петров: До няколко месеца ще обявя дали се кандиратирам за президент на БФС

Коронавирусът – тор за графоманията Сред мераклиите за слава преобладават неразбрани поети

Улица в Ню Йорк е №1 по сделки с луксозни имоти Средната цена е 38,5 млн. долара

Строят апартаменти за възрастни хора

Броят на смъртните случаи от коронавирус в САЩ надхвърли 10 000

Коронавирусът предпочита мъжете

Франция съобщи за още 833 смъртни случая от Covid-19

Отмениха вечерния час в област Стара Загора

Ниските лихви повишават инвестициите в имоти Полша привлича много капитали

МЗ пуска Национална информационна система за борба с COVID-19

Пробват над 300 терапии за COVID-19

Българи от чужбина наемат жилища с виртуален оглед

Депутатите без заплата до края на извънредното положение

Ген.-майор Мутафчийски пред депутатите: Половинчати мерки няма да дадат резултат Вече нямаме поява на единични случаи на коронавирус - стават масови, каза шефът на оперативния щаб

Снимки: Пламен Стоименов

Едва ли половинчати мерки могат да доведат до резултат, нужадаем се специализиран орган или правителството – от по-широки правомощия. Това каза председателят на националния оперативен щаб срещу коронавируса ген.-майор Венцислав Мутафчийски в Народното събрание.

Той представи кратък доклад за състоянието в страната, предприетите мерки и актуалните проблеми, които са свързани с ограничаването на епидемията от коронавирус. 23 случая на коронавирус са установени към днешна дата у нас, само за вчера са 16, имаме и един смъртен случай, припомни ген. Венцислав Мутафчийски.

Вече не се явяват единични случаи на коронавирус у нас, а започва масово появяване на случаи. Имаме три гнезда на инфекцията, които са независими едно от друго – Плевен, Габрово и София. В София повечето от случаите нямат нищо общо един с друг, уточни той: „Не говорим за изолирано семейство, село, а по-сериозна ситуация. Отдавна отправяме послания за спазването на социалното самоизолиране. Т.е. да се подложат хората на карантина. Бяха дадени редица разпореждания, както беше уреден въпроса с използването на болнични, но въпреки това има грубо нарушаване на тази карантина“.

В доклада си Мутафчийски повтори информацията от сутринта: 134 000 са вече случаите на коронавирус в света, 4983 са смъртните, възстановени са 70 000 души.

България регистрира за едно денонощие 16 случая, Словения – 42, Хърватия – 8, Сърбия – 6, Северна Македония – 2, Румъния – 15, Гърция – 12, Босна и Херцеговина – 4, Албания – 5.

Има един починал от вчера в Албания. Италия задмина 15 000 случая, Иран остава на второ място с 10 000 случая от страните извън Китай, в Северна Корея са близо 8000. В Испания вече са над 3000, във Франция – 2800, в Германия – 2700, в САЩ – 1700, в Швейцария – 868, в Норвегия – 800, в Япония – 691, в Швеция – 687.

В Китай регистрираха само 21 случая, което е безпрецедентно от началото на обявената епидемия там, каза шефът на оперативния щаб.

„В тази ситуация половинчати мерки едва ли биха дали резултат. Необходими са по-строги мерки, тъй като ситуацията с коронавируса се променя всеки час“, отбеляза Мутафчийски.

По думите му днес сме на прага на избухване на броя на случаите. „Дали ще бъде другата седмица или по-другата, не мога да кажа, но това предстои“, каза ген. Мутафчийски.

По думите му идеята на извънредното положение е да се забави развитието на тази инфекция. „Няма да ни подмине това нещо. При по-бавно протичане на епидемия, това ще намали натиска върху здравната система. Ние хубаво знаем, имаме 740 инфекциозни легла, можем да ги увеличим на 1400, но средно погледнато на населението то няма да става изцяло в цялата държава, ще става на огнища“, допълни още Мутафчийски.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.