Стрелба и бой с брадви в Рупци 17-годишен нападател пронизан от стоп патрон в крака

Сирийското външно министерство разкритикува турското превземане на Африн

Българи купуват ниви до морето в Гърция и слагат каравана

Лошо, Георгиева, много лошо С фалшиви новини срещу прокуратурата и Българското председателство на ЕС

Природният газ поскъпва с 2,5% от април Без промяна на парното и водата

Съдът реши директорът на здравната каса в Ловеч да остане под домашен арест

Министерство на финансите с 18 мерки срещу корупцията Режат външни фирми от достъп до документи за конкурси

82,9% от българите са със собствено жилище

Застраховка за 1,4 млн. лв. има туроператорът на пострадалите в автобус в Египет българи

НАП продаде на търг училище в Елена Имотът вече е собственост на софийска фирма срещу 40 042 лева

Прокуратурата разследва убийството на жена в Перник

Тереза Мей отново обвини Русия за отравянето на Сергей Скрипал

Нинова: Причината за дупките по пътищата е корупцията

Меган Маркъл може да се венчае със сватбената тиара на принцеса Даяна

Язовир Тича отново прелива Няма опасност за хората

Ген. Михо Михов: Близо 5 млн. лв. са неразплатените разходи за 300 военни на границата

Снимка: Веселина Ангелова

Близо 5 млн. лв са неразплатените разходи за логистика, военни обучения и техническа обезпеченост на 300 военнослужащи на границата ни. Това съобщи във вторник във Велико Търново народният представител от ПП АБВ ген. Михо Михов.

Той обясни, че парите още не са преведени на Сухопътни войски от Министерството на отбраната като средствата са част от 160-те млн. евро, които ЕС отпусна на България. Ген. Михов припомни, че военните са изпратени на южната ни граница от пролетта и изрази мнение, че ако се засили мигрантският натиск, следва да бъде увеличена числеността им. По думите му, отношенията с Турция трябва да станат още по-активни по бежанския въпрос, а в посолството ни в Анкара трябва да се работи ежечасно.

„Позицията на АБВ е, че ние сме жителите на този регион и ЕС, и НАТО трябва нас да слушат!“, категоричен е ген. Михо Михов.

Той съобщи още, че има проверени сигнали от Елхово, че силови ведомства и в частност МВР, покровителстват каналджийството. „Не е желателно редом със служителите на МВР и армията, по границата да има борчески групи и граждански силови структури.Въпреки, че са изпратени там военни  е възможно да се увеличи броя им, охраната на границата си остава несвойствена функция на армията, както и обученията за борба срещу тероризма, и противодействието на бедствията и авариите”, подчерта ген.Михов.

Депутатът от АБВ информира, че тазгодишния бюджет за армията е добър, тъй като е стъпка към увеличение с „мечтаните 2% от БВП през 2020“. “Бюджетът е с 78,8 млн. лева по-голям или с 1,66% от БВП на страната. За съжаление парите не отиват за подобряване боеспособността на армията ни, а за изплащане на разликата от увеличената минимална работна заплата до 460 лв.,  осигуровки и пенсии”, каза ген. Михов.

Той уточни, че кадровият дефицит в армията продължава да е голям с около 25% или 5500 човека, а само за 500 човека например нужните средства за заплати са около 10,9 млн. лв.
„Моралният дух в армията пада, професията става все по-непривлекателна, не само заради недостатъчното възнаграждение, но и заради остарялата техника, липсата на средства за обучения и подготовка. А и няма как да не влияе това, че арестуват министъра на отбраната пред очите на всички“, смята ген. Михов.

Той обяви, че от ПГ на АБВ ще подкрепят Закона за борба с тероризма, който съдържал ясно разписани приоритети, промените в Закона за отбраната и въоръжените сили вече са приети през миналата седмица, а Законът за резерва ще се разглежда на второ четене в парламентарната комисия по отбрана и сигурност.

Въпреки, че на първо четене АБВ не подкрепи проектобюджет 2017, между двете четения хората на Първанов ще внесат свои предложения в пленарната зала, които касаят основно социални въпроси. Едното от тях ще е свързано с поетапното въвеждане на безплатни ясли и детски градини, като субсидирането от страна на държавата за издръжката на децата, е изчислено да е в размер на 250 млн. лв. годишно. Други 100 млн. лева да се заделят за социални услуги като разширяване или  създаване на домашни социални патронажи и грижа за болни и самотноживеещи възрастни хора. От 7 на 9 лева да нарасне минималната дневна ставка за обезщетение при безработица, ще са сред другите предложения на АБВ за новия бюджет.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.