Швейцарският курорт Цермат е блокиран заради повишена лавинна опасност

Повече момчета според поверието в „Дева Мария“

Броят на жертвите на пожара в Прага нарасна на 4

Учени създадоха карта на движението на мисълта в мозъка

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 22 януари 2018

Най-интересните изложби по света тази пролет

Похитител платил такси с пръстени на жертвата си Отвлечената ядосала бандита, че не му дава пари на заем

Министър Красимир Каракачанов за инцидента със самолета “Спартан”: Вторият пилот се е обучавал за първи

Публикация на турски език в профила на Радев (обзор) Има препратка към сайт за бързи кредити в южната ни съседка

Караянчева поздравява всички шефове на европейски комисии Форумът ще се излъчва на живо в интернет

ГЕРБ уличиха в лъжа БСП преди вота (обзор) Митниците и ДАНС спрели теч за милиарди още през 2016-та

НСО и хакерите

САЩ призоваха Турция да прояви въздържаност в Сирия

Сняг, студ и лед – опасно време в 19 области

Бяла мида и рапан спасяват риболовния сезон Слаб улов тормози хората по Черноморието

Ген. Михо Михов: Близо 5 млн. лв. са неразплатените разходи за 300 военни на границата

Снимка: Веселина Ангелова

Близо 5 млн. лв са неразплатените разходи за логистика, военни обучения и техническа обезпеченост на 300 военнослужащи на границата ни. Това съобщи във вторник във Велико Търново народният представител от ПП АБВ ген. Михо Михов.

Той обясни, че парите още не са преведени на Сухопътни войски от Министерството на отбраната като средствата са част от 160-те млн. евро, които ЕС отпусна на България. Ген. Михов припомни, че военните са изпратени на южната ни граница от пролетта и изрази мнение, че ако се засили мигрантският натиск, следва да бъде увеличена числеността им. По думите му, отношенията с Турция трябва да станат още по-активни по бежанския въпрос, а в посолството ни в Анкара трябва да се работи ежечасно.

„Позицията на АБВ е, че ние сме жителите на този регион и ЕС, и НАТО трябва нас да слушат!“, категоричен е ген. Михо Михов.

Той съобщи още, че има проверени сигнали от Елхово, че силови ведомства и в частност МВР, покровителстват каналджийството. „Не е желателно редом със служителите на МВР и армията, по границата да има борчески групи и граждански силови структури.Въпреки, че са изпратени там военни  е възможно да се увеличи броя им, охраната на границата си остава несвойствена функция на армията, както и обученията за борба срещу тероризма, и противодействието на бедствията и авариите“, подчерта ген.Михов.

Депутатът от АБВ информира, че тазгодишния бюджет за армията е добър, тъй като е стъпка към увеличение с „мечтаните 2% от БВП през 2020“. „Бюджетът е с 78,8 млн. лева по-голям или с 1,66% от БВП на страната. За съжаление парите не отиват за подобряване боеспособността на армията ни, а за изплащане на разликата от увеличената минимална работна заплата до 460 лв.,  осигуровки и пенсии“, каза ген. Михов.

Той уточни, че кадровият дефицит в армията продължава да е голям с около 25% или 5500 човека, а само за 500 човека например нужните средства за заплати са около 10,9 млн. лв.
„Моралният дух в армията пада, професията става все по-непривлекателна, не само заради недостатъчното възнаграждение, но и заради остарялата техника, липсата на средства за обучения и подготовка. А и няма как да не влияе това, че арестуват министъра на отбраната пред очите на всички“, смята ген. Михов.

Той обяви, че от ПГ на АБВ ще подкрепят Закона за борба с тероризма, който съдържал ясно разписани приоритети, промените в Закона за отбраната и въоръжените сили вече са приети през миналата седмица, а Законът за резерва ще се разглежда на второ четене в парламентарната комисия по отбрана и сигурност.

Въпреки, че на първо четене АБВ не подкрепи проектобюджет 2017, между двете четения хората на Първанов ще внесат свои предложения в пленарната зала, които касаят основно социални въпроси. Едното от тях ще е свързано с поетапното въвеждане на безплатни ясли и детски градини, като субсидирането от страна на държавата за издръжката на децата, е изчислено да е в размер на 250 млн. лв. годишно. Други 100 млн. лева да се заделят за социални услуги като разширяване или  създаване на домашни социални патронажи и грижа за болни и самотноживеещи възрастни хора. От 7 на 9 лева да нарасне минималната дневна ставка за обезщетение при безработица, ще са сред другите предложения на АБВ за новия бюджет.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.