Отдушникът на зодиите в кризата

Сблъсък с интриги за Стрелците, нови доходи за Близнаците – Дневният хороскоп на Алена

На 5 април 2020 да почерпят

Зад завесата на пандемията

708 жертви на COVID-19 във Великобритания, сред тях е и 5-годишно дете

Силвио Орландо: Берлусконовците са преходни

Заловиха лидера на Ислямска държава в Афганистан (ВИДЕО)

Установено е опасно усложнение от COVID-19 – увреждане на мозъка Лекарите съветват хората, забелязали загуба на вкус и обоняние, да прекарат поне седмица у дома

Медицинският експертен съвет към правителството спира да съществува

Люксембург доживя голям футболен форум

Спад на броя на загиналите от коронавирус за денонощие в Италия

Борисов и Нетаняху обсъдиха пандемията от COVID-19

Гърция удължи мерките до 27 април

Жертвите на коронавируса по света са над 60 000

Хората без здравна застраховка в САЩ може да платят до 74 000 долара за лечение на COVID-19

Ген. Мутафчийски: Ще правим по 40 000 бързи теста на ден след пика на епидемията (ВИДЕО)

Предвижда се да се правят до 40 000 бързи теста на ден, което ще струва около 10 милиона лева на месец. Това обяви председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски на брифинг в Министерски съвет.

По думите му, има три основни начина за установяване на болните от коронавирус и всеки от тях е важен на различен етап от развитието на епидемията. Според Световната здравна организация единственият достоверен начин за установяването на коронавирус заразен е с тест от вида Real time PCR.

„Той е бавен и изисква апаратура и добре обучен персонал. Няма друг метод, който да е доказал повече своята надеждност. Това в България има възможност да се установява при пълен капацитет на работещите лаборатории в размер на около 1 000 или 1 200 случая дневно. Това значи около 30 000 теста месечно. Изразено като цени, това е около 930 000 лева на месец. В поръчката, която е извършена в Европейската комисия, за България са отделени 600 000 такива теста “, обясни началникът на ВМА.

Вторият начин за идентифициране на заразен в с коронавирус е чрез имунохроматографски метод на базата на антиген, който е върху повърхността на вируса.

„Пробата се взима по абсолютно същия начин като при Real Time PCR. Но идентифицирането става бързо за около 5 минути с малък портативен апарат. Разработват се и тестове, които са директно за гледане, както е тестът за бременност. Тези тестове, поради лесното им изпълнение, ще дадат възможност да се популяризират масово, защото не изискват кой знае какъв обучен персонал. Предвиждаме, че те могат да с е правят от 5 000 до 20 000 дневно, което значи на месечна база, че трябва да се правят около 300 000 теста, които съобразно цената в момента, са около 10 милиона лева месечно“, допълни ген. Мутафчийски.

По думите му, когато вече е установено, че епидемията е достигнала върха си и има стабилизиране като брой случай дневно, започват да се извършват така наречените спорни бързи тестове.

„Тестове, с които може да се установи колко души са заболели, без дори да разберат и все пак са придобили имунитет. Предвижда се в широки граници до 40 000 на ден, което като парично изражение е около 10 милиона на месец“, добави Мутафчийски.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.