Десетки хиляди на протест в Солун: Македония означава Гърция

ДПС предлага програмен кабинет и програма за ускорено развитие

17-годишен катастрофира в дърво, колата му изгоря

Президентството: Извършена е нерегламентирана публикация в профила на държавния глава

Приход от 1,4 млн. лева от данъци планира Община Павликени

Д-р Красимира Иванова: Хепатит C уби баща ми, зарази се след кръвопреливане Системата за проверяване на кръвта да гарантира 100% нейната безопасност, призова сестрата на премиера Бойко Борисов

Проф. Божидар Димитров: Комунизмът у нас беше държавен капитализъм

Патриарх Неофит за македонската църква: Имаме консенсус по главните въпроси на бъдещото

Премиерът Борисов ще се срещне с чешкия си колега Андрей Бабиш

Дамаск осъди турската операция в град Африн

Цецка Цачева: Няма да се въвежда трети пол и да се признават еднополови бракове

Катастрофа затапи пътя за „Капитан Андреево“ край Харманли

Министър Ангелкова: Всички 5-звездни хотели са резервирани на 90% за летния сезон

Щурмови хеликоптер „Апачи“ се разби в САЩ Двамата пилоти са загинали

Турция праща и сухопътни сили в операцията в Северна Сирия

Ген. Радев пред десетки творци: Заедно трябва да съхраним българската духовна идентичност

Ако нямаме достойнство ще продължим да лазим по дъното, а трябва да полетим

„Всички заедно трябва да съхраним българската духовна идентичност“. Това заяви кандидатът за президент издигнат от Инициативен комитет и подкрепен от БСП ген. Румен Радев по време на среща с десетки представители на творчески съюзи. Генералът  подчерта, че макар професионалното му развитие да е било свързано с един свят, безкрайно различен от този на творците, винаги е осъзнавал важността на културата и самият той се развивал, благодарение на българската литература, кино, музика и култура като цяло.

Радев каза, че иска да направи нещо за България да види страната ни друга, в един европейския път на развитие. Той обясни, че  по утвърдения до момента път напускат нашите студенти и емигранти, но са спрели да пристигат инвестициите, които са намалели с над 30 %. Кандидат-президентът бе категоричен, че проблемът е в липсата на духовност и на българщина. „Ако нямаме сигурност в нашата духовност ни чака отново безпътицата, в която сме сега. Националната ни идентичност, духовност и достойнство могат да са база за обединение на България.“

Ген. Радев заяви, че всеки един политик трябва да се опита да влезе в обувките на обикновения гражданин и да усети неговите проблеми, притеснения и надежди преди да взема решения. „Не може да вървим напред в Европа ако нямаме духовност и култура. Ако нямаме достойнство ще продължим да лазим по дъното, а трябва да полетим“. Като основни свои приоритети в сферата на културата и образованието Радев посочи да не отпадат наши класици от учебните програми, да си върнем достойното място на нашето кино, театър и балет. „Такава среда трябва да се създаде в България, че младите да се чувстват горди, че са българи и с достиженията на нашата култура, тя да ги формира и те да остават да се развиват тук“, заяви той. Генералът изтъкна, че трябва да има национален център на българската духовност и той заяви, че ще работи за изграждането на такъв. Радев подчерта, че грамотността е елемент от националната сигурност, а неграмотната нация е лесна плячка и то най-вече на своите политици.

Проф. Данаилов: Ген. Радев счита образованието и културата за част от националната сигурност и ще се грижи за тях

„Най-много ме зарадва, че ген. Радев счита образованието и културата за част от националната сигурност. Когато заеме поста президент на Република България той ще се погрижи по-сериозно за тях“, заяви председателят на инициативния комитет в подкрепа на Ген. Румен Радев и Илияна Йотова проф. Стефан Данаилов. Той подчерта, че културата в България не е в добро състояние и за това такива срещи са много важни. По думите му съветите по образование и култура към президентството и това трябва да работят усилено и в тях да се решават реални проблеми.

Избори 2017. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.