Бърз влак от София за Свиленград престоя в гара Искър заради повреда в скоростомера на локомотива

Кифла или кроасан? Респект или уважение… Прости сме като кифли понякога

Ангел Джамбазки влиза в битката за София със заявка да премахне гетата

Километрични опашки на „Капитан Андреево“ към Турция

Да живеят печените чушки

Ренета Инджова: Скандалът с руска намеса и шпионаж у нас е постановка

Волубилис – сърцето на древен Рим в Мароко

Адвокат Марковски: При умишлено убийство не трябва да има съкратено съдебно следствие

Алисия, Павел и Венци Венц и Любо Киров на една сцена Представиха музикалната платформа Tidal, която навлиза в България

Цветанов: Хората от обкръжението на Борисов му казват това, което иска да чуе Премиерът ме попита дали ще правя политически проекти, заяви бившият зам.-председател на ГЕРБ

Застраховки вървят ръка за ръка с ипотечния кредит Отказват плащане, ако скриете заболяване

Силвия Великова: Оставам в БНР, няма да се откажа сама от работата си Усещането "да си задраскан", е ужасно, заяви журналистката

Кражби на скъпи играчки от магазин в столичен мол, участва и дете

Платиха 700 000 евро за най-скъпото ново Bentley Цената на модела Flying Spur First Edition скочи над три пъти в търг на Елтън Джон

Пасторът на Джок Полфрийман: Има право на втори шанс, защото ясно осъзнава какво се е случило Не очакваше да бъде пуснат на свобода, беше отчаян, заяви пастор Иводор Ковачев

Ген. Румен Миланов пред „Труд“: Бензинът няма да задвижи полицията

– Помните ли, ген. Миланов, какво каза Бойко Борисов, когато влезе във властта като главен секретар на МВР през 2001 година? Мечтая както Индже войвода, каза, като тръгне една мома с пендари през планината, никой да не я закача. Над 15 г. минаха и каква стана тя? Сега мечтата е като си легне една бабичка в кревата, да не я изнасили някой и да я ограби.

– Мечтите са хубаво нещо, но за да се постигнат, трябва да се работи много и стратегически. Престъпността не е мечка, да вдигнеш пушка да я убиеш. През 2012 г. изготвихме Стратегия за национална сигурност. Как на никого не му хрумна след това да състави по нея план и да го изпълнява! В нея пишеше например, че един от факторите за национална сигурност е образованието. Циганската престъпност го доказва. Сред ромите има най-много необразовани. Когато човек нищо не може, освен да краде, той влиза при бабата гладен и я убива за два буркана. Нашите политици нямат стратегически подход, те мислят четири в едно. Да спечелим мандата, да минат четири години някак, пък следващите да се оправят, а най-добре да се провалят, та да дойдем пак ние на власт. А всеки нов подход срещу престъпността би трябвало да се прилага системно 10 г., преди резултатите да станат видими. Борбата с ромската престъпност примерно минава през училището. За тоя път не стигат 3-4 години.

– Но препатилите от битовата престъпност са нетърпеливи. Премиерът в оставка обяви тримесечна акция „Във всяко село полицай“. И отпусна 7 млн. лв. за целта.

– Със 7 млн. за 3 месеца не виждам какво може да се направи. А след тези 3 месеца какво ще стане?

– Щяло да има още, но като се върне Бойко на власт.

– Явно някакви политически дивиденти се търсят от това.

– За 5 млн. лв. ще купят бензин, а за 2 млн. – полицейски коли, каза министър Бъчварова. Ще ги дадат на полицаите по селата.

– Добре, да ги дадат…Бил съм неведнъж с колеги във Великобритания. Спомням през 1992 г. как ни впечатлиха пешите патрули по кварталите: униформени, красиви, внушават чувство за сигурност. Какви са те, запитахме. Отговориха ни: „Това са профилактици. Доволни сме от тях. Добре, че не направихме като американците, които качиха на автомобили полицаите – така те виждат много, но знаят малко.“ В България профилактиците това са районните инспектори, кварталните, селските полицаи, все ги преименуват, не знам как се казват сега. Проблемът е, че са малко и претоварени с какви ли не функции – реагират на сигнали, приемат граждани, разнасят призовки и постановления за глоби, издирват този, онзи… Няма как да са навсякъде и хората казват, че никакви ги няма. А те би трябвало да познават всеки човек от своя район, включително от кримиконтингента. Бил съм в много държави и никъде не съм видял добре действаща полиция със зле действащи квартални полицаи.

– Е, сега кварталните по селата получават подарък от премиера в оставка. Ще имат бензин да патрулират 3 месеца и да го споменават.

– Добре. Но какво има да патрулираш с кола в едно село? Ще се повозиш по двете улици, ще те видят бабите и ще се успокоят, че ги пазиш. Като ти свърши работното време обаче, ще си идеш, бабата ще си легне, а някой спал цял ден, защото не ходи на работа, ще се събуди гладен, ще влезе в къщата й, ще я пребие и ограби. Няма нужда полицаят да се вози из селото. Той трябва пеш да ходи по къщите и да пита: кои са тук опасните хора, кои крадат, кои са безработни? Този безработен отде е взел пари да пие в кръчмата три дни?… Пет души ще ги е страх да кажат, шестият ще се престраши. Като добие от него сведение, кварталният трябва да го вкара в информационна система, примерно: Иван е бил в селото, когато ограбиха Ганка, бил е и когато Пенка обраха, от месец го няма, а няма и кражби. По тези данни тия като Иван трябва да ги привикат в районното, да ги профилактират, да ги притискат… Да, важно е да се даде кола на инспектора, който отговаря за 8 села, да не гони рейса, който тръгва сутрин и се връща вечер… Но той ако просто яхне колата, няма да изпълни основната си задача. Тя е да събира информация от врата на врата: Пешо по нощите юркал колата, нарушил тишината, може гонка да е правил, може да е бягал?

– На кого му пука за това? Хората жалба за кражба подават, а не им я щат, че била маловажна.

– Такива „маловажни“ информации стават важни, ако се събират и съхраняват. Имахме по-рано една автоматизирана оперативно-издирвателна система, в която всеки квартален беше длъжен да вкарва всичко, което научи: В 5 часа видях в кафето Данчо и Панчо, единият излезе от затвора завчера. Тази информация може да „спи“ година в системата, но с нея може да се върне филмът назад и да се разкрие престъпление… През 2003 г. у нас дойдоха испански колеги – тогава се реформирахме по техен модел – и ни казаха: изградете си информационна система за оперативно разузнаване, ние я заимствахме от англичаните, дава отлични резултати. Като разбраха, че сме имали такава, зарадваха се: значи знаете какво представлява, направете си я пак! Направихме я, но е празна. На кварталните не им остава време да я пълнят с данни. Английските им колеги не пропускат това, те получават премии за всяка внесена ценна информация, послужила за разкриване на престъпно деяние.

– Но в Англия няма недостиг на полицаи. А у нас  5000 души напуснаха МВР от две години насам, останалите вършат и тяхната работа, юркат ги насам-натам…нямат време и да си помислят за системна работа. 

– За съжаление, да. Всяка година в МВР съкращават свободните бройки и съобщават с гордост, че правят реформи, без да режат „живо месо“. Само че свободните бройки не са в спецслужбите и в канцелариите, а са в РПУ, където на терен е най-трудно и най-ниско платено. Впрочем във Великобритания не можеш да станеш детектив, специален агент или друго, ако първо не си бил две години на улицата и не си получил добра атестация. Всеки се старае да е безукорен в своята работа.

– Но професията на бобито е уважавана и желана. Тук е обратното, то се видя на конкурса в СДВР, с който не можаха да попълнят свободните щатове.

– Трябва да върнем престижа на полицейската професия у нас. Нежелана ли е, назначават куцо и сакато и проблемите се множат.

– Прав сте, ала как да стане? Кой нормален младеж ще иска за 460 лв. начална заплата да мръзне на улицата, да гони бандити, за да ги пуснат след това, да го ругаят за всички бъркотии в държавата?

– Знаете ли как вътрешният министър сър Робърт Пийл, чието име носят английските полицаи (бобита – от хората на Боб, б.а.) е повишил престижа им пред гражданите? В началото на ХІХ век престъпността в Лондон е нетърпима, а хората винят полицията. Боб Пийл на 29 септември 1829 г. изкарва на улицата 600 полицаи, облечени цивилно – с цилиндри и бастуни. Така демонстрира, че полицията е гражданска служба, че тя служи, а не репресира. И това не остава на думи. Там е обичайна гледка бобито да носи чантата на баба, която иде от пазар. Той е строг, но за престъпника само. У нас е обратно, полицаите мъчат гражданите – плашат ги с глоби, налагат им ограничения, спират ги без причина, държат се грубо, а бандитите не ги закачат, освен при крайна необходимост. Когато това у нас се промени, професията пак ще стане престижна.

– Дали?

– Във всички „бели държави“ полицейската професия е престижна, макар че никъде няма богат полицай. Но той е заплатен прилично, ползва социални придобивки, децата му учат в добри училища, дрехите му стоят отлично, пенсията му е осигурена и е 75% от заплатата. Никъде няма преклонение пред полицейския труд, но почти навсякъде той се приема позитивно.

– Не и у нас. Тук на някои им се зловиди всяка полицейска придобивка.

– Ще им се зловиди, след като сто пъти по телевизията пускат клипа с полицая, който протяга ръка и прибира 20 лв. в патрулката, а и след като видят някой подобен да люпи семки на улицата… Такива са малцина, но се умножиха, защото началниците не ги контролират и не им дават личен пример. Вътрешният контрол в МВР да се засили – това е мярка стратегическа, а не купуването на бензин. Не е бензинът, който ще задвижи полицията. Хората изпуснахме! А те са горивото. Хора трябват – „с горещо сърце, хладен ум и чисти ръце“, както казва Дзержински.

– Има такива хора. И в МВР ги има, познавам ги лично. Но сърцата им изстиват, защото държавата дори свестни униформи не може да им осигури…

–  Чувам тия дни, че ще назначават 1000 бивши военни и полицаи – на границата и на обекти, които се пазят от МВР. Мисля си – това е добре. Добре е младите полицаи да не клечат като портиери, а да идат на „бойното поле“. Добре е работоспособните бивши служители по сигурността да бъдат полезни. Обаче няма да е нито лесно, нито евтино.  Заплати ще им дават малки, да речем, защото ще си получават и пенсиите.  Но като длъжностни лица те трябва да бъдат в униформи – нали така? – не бива да дежурят по бермуди и джапанки. А как например смята ръководството на МВР да ги облече, след като не успява да осигури полагаемото се ежегодно облекло и оборудване на действащите полицаи?

– Облеклото на полицаите е направо окаяно! Виждаме ги тия дни – посинели от студ в снега, с най-различни клинове и шапки, с домашни вълнени чорапи, като че се връщат победени от стогодишна война!

– Много шум се вдигна и за тая война със студа. Бедствие било! Едно време му викахме сняг. Преди 30 години  край Петолъчката и по пътя към Бургас, Добрич и Силистра тировете ги търсехме с шишове. Там открай време има навявания. Но за тях има инженерни решения, а имаше и три десетилетия време да се изградят защитни съоръжения, да се направи залесяване поне, както е записано в нормативните документи. Вместо това изсякохме дърветата и преиграваме сега – героизъм в мирно време на новата магистрала.

Нашият гост

Румен Миланов е роден на 14 май 1948 г. в София. Завършил Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ). През 1975 г. постъпва в МВР. Пораснал в кариерата до началник на КАТ (1993-1997), на жандармерията (1999-2000), НСБОП (2000-2005) и НСО (2005-2007). През 2007 г. е пенсиониран и награден от президента с орден „За военна заслуга“ с мечове първа степен. Продължава да работи като съветник в политическия кабинет на Борисов, секретар на Съвета за сигурност към МС и директор на БОРКОР. Освободен е изненадващо от тия постове през пролетта на 2012 г. Сега е професор и преподавател в катедра на УАСГ.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (13)

 1. Тълпата:Това е единствената сила,която може да раздвижи МВР.Но БГ тълпата е овча.

 2. Бягайте мили хора от тая измамна социална държава , няма работа , няма помощи за безработица та , няма рани пенсии , няма никакви доходи , има много полиция , има затвори , бягайте мили хора от тая измамна социална държава , тя е само за престъпниците който са във властта от .. 1989 .. до .. 2017 .. това са престъпниците който за . 28 . години ограбиха България , всяко село , град , знае кой ги ограби , само полицията не знай , ако знай , няма рана пенсиика и . 20 . заплатки , и пак на работа , защото е млад , и като извърши престъпление срещу бедния народ няма да го съдят , бягайте мили хора и не се обръщайте назад , тая измамна държава не е наша , тя е на . МАФИЯТА . която е във властта.

 3. Можеш да пишеш и хулиш необезпокояван,колкото си искаш,но ти господине какво си направил за да се промени положението и обстановката в страната ни,Родината ни,Отечеството ни,за което е пролято огромно количество кръв от нашите предшественици за достоен живот и за да я има БЪЛГАРИЯ???

  1. ами ти какво си направил бе гьон анонимен – та се яваваш декламатор герой дето е направил много да сме на това положение аман от простаци

 4. Крадливата безродна свиня борисов си прави предизборен пиар. А полицаите ни 50 000, но истински полицаи на улицата няма и са рядкост. Излиза, че канцелариите са пълни с паразити. Абе България му кажи и толкова, защото е по-лесно да мързелуваш и се скатаваш из канцеларии и да не носиш отговорност.

 5. Престъпниците от 1989 до 2017 ограбили Б.я. Все едно страната преди 1989 беше най-проспериращата в Европа и сега изведнаж я ограбили и станала на последно място. На последното място станахме, защото ни задминаха румънците. Иначе от това място си бяхме и преди. Бяхме много по-назад от Югославия, ГДР, Полша, Чехословакия,Гърция и Унгария. И на светлинни години от Италия, Австрия, Дания, Норвегия и Финландия.

  1. Преди 1989 г. България беше на 27 място от 130 държави в света по основни показатели – сега сме близо до 90 място .

 6. С ХОРА ОТ НАРОДА КАТО ВЕЛИМИР И ТАКИВА ОТ НЕГОВИЯ СОРТ ВИНАГИ СМЕ БИЛИА НА ОПАЩКАТА НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ДЪРЖАВИ .. И ВСЕ РЕВЕМ НЯКОЙ ДА НИ ОПРАВИ , ДЕМЕК ДЛРУГ ДА СВЪРШИ ТОВА , КОЕТО Е НАШЕ ЗАДЪЛЖЕНИЕ .ТАЗИ НАШЕНСКА ЧЕРТА , НАСЛЕДСТВО ОТ СОЦИАЛИЗЪМА И НЕРОДИЛИЯ СЕ В НАС КОМУНИЗЪМ Е КАТО БУКАИ НА КРАКАТА НИ . А ТОВА КОЕТО Е НАПИСАЛ МЛАВОЯД Е САМАТА ИСТИНА .

 7. Напълно съм солидарен и подкрепям споделеното от ген.Миланов.Без упорит труд и постоянство са не възможни успехи това малко ще прозвучи като лозунг но живота го е доказал.По отношение на закупуване на автомобили за новоназначените полицейски служители в селските райони без значение как ще се титулуват но това тяхното качване по автомобилите ще заприлича на качване на граничните полицаи на л.а.Нива .Ровър и какви ли не.Реформираха Гранични войски като ги преобразуваха в Гранична полиция премахна се наборната служба която носеше службата по Охрана на границата чрез патрулиране по самата линия на Държавната граница .Охраната се осъществяваше освен чрез патрулиране и разни други способи и Гранични наряди.З а един кратък период от време набоната охрана се замени с кадрови Г ранични полицаи.Същите се качиха поавтомобилите застанаха по кръстопътища на 20-25 км .от линията на Държавната граница иззеха някой функции на националната полиция а изоставиха граничната линия и някогашните КСПконтролно следови полоси да се превърнат в джунгла.Нарушителите разбраха че по линията на Държавната граница няма присъствиеи постепенно започнаха безнаказано да я нарушават до като се стигна до този масов наречен миграционен поток.По отношение на образованието не само при циганските малцинства има необразовани то и при българите не малко с купени дипломи.Полицейската професия се обезличи със занижения качествения подбор и критерия по Физическа подготовка срамно е да гледаш униформен как стомаха му е метър пред него.напоследък масово навлязоха жени полецайки както и при тяй като при мъжете някой неща не съответсват на униформата.Макар и да не са добре заплатени все пак са по добре от тези в частния сектор.Конкретно имам поглед върху това напоследък се случва в Гранична полиция.Закри се факултетета във ВОВУ В.Търново за обучение и подготовка на кадри за Гранична полиция И до колкото чувам тук там в някоя дирекция да се среща т завършили от последния випуск на военното училище факултет граничин профил .По всяка вероятност са пред пенсия ли служат като пенсионери.Н якога за ръководни длъжности в ГВ до преобразуването и в Гранична полиция за ръководни длъжности кригерия беше висок.За да бъде в дирекцията тогав отряд -щаб на ръководна длъжноск задължително да и преминал през всички звена и на последно обезателно Военна Академия у нас или в чужбина.С РЕФОРМИТЕ СЕ ЗАПОЧНА ДА СЕ ИЗДИГАТ ХОРА НЕ СА РЪКОВОДИЛИ НАЙ МАЛКИ ВОЙСКОВИ ЕДИНИЦИ ОТДЕЛЕНИЕ -ВЗВОД ЗА Директори и някой завършили висше за детски учители Лисничеи и т.н.Врезултат на недостатъчната кадрова политика и подбор не малко гранично полилицейски служители бяха уличени в трафик на мигранти други в сговор с каналджии.и какво ли не.З жалост че лош пример дават преките им началници за което споменава генерал Миланов.Накрая да не се изпуска и този момент че много началници на отговорни длъжности се партизираха

 8. Наближават исбори, а свинефермата герб и бойко си правят пиар. Причината са много милиарди за крадене.

 9. Наближават избори, а свинефермата герб и бойко си правят пиар. Причината са много милиарди за крадене.

 10. Пак ли огладняха полицейчетата, Както и доктори , и учители….Едно време всеки си имаше и по някакъв страничен доход, я от вилата,от фермата, където с баща си отглежда по нещо

 11. Тия 1000 бивши военни и полицаи, дето щели да ги назначават и дето били уж работоспособни , защо толкова рано са ги пенсионирали? Нали все ревяха, че на 50 години не можели да работят вече тази тежка работа. Във цяла Европа колегите им се пенсионират на 60 години, т.е. 5 години по-рано от другите граждани. Сега изведнъж се оказа,че полицейска пенсия и полицейска заплата едновременно ще получават и пак нищо няма да вършат защото така са си свикнали

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.