Издирван с влязла в сила присъда към МВР: В Испания съм, хванете ме!

Кристиан Вигенин: Меркел каза това, което искахме да чуем

Психолози и социални работници влязоха в къщата на ужасите в Свищов Общинската администрация предприе мерки за социализирането на трите жени

Християн Гущеров е задържан заради сбиване в заведение

Талибаните поеха отговорност за атаката в Кабул

Десетки хиляди на протест в Солун: Македония означава Гърция

ДПС предлага програмен кабинет и програма за ускорено развитие

17-годишен катастрофира в дърво, колата му изгоря

Президентството: Извършена е нерегламентирана публикация в профила на държавния глава

Приход от 1,4 млн. лева от данъци планира Община Павликени

Д-р Красимира Иванова: Хепатит C уби баща ми, зарази се след кръвопреливане Системата за проверяване на кръвта да гарантира 100% нейната безопасност, призова сестрата на премиера Бойко Борисов

Проф. Божидар Димитров: Комунизмът у нас беше държавен капитализъм

Патриарх Неофит за македонската църква: Имаме консенсус по главните въпроси на бъдещото

Премиерът Борисов ще се срещне с чешкия си колега Андрей Бабиш

Дамаск осъди турската операция в град Африн

Ген. Румен Радев: България трябва да е генератор на сигурност, а не консуматор. Затова ни трябва силна армия

„България трябва да е генератор на сигурност, а не консуматор. Затова ни трябва силна армия“. Това заяви на среща със запасни офицери в Пловдив кандидатът за президент и върховен главнокомандващ, издигнат от Инициативнен комитет и подкрепен от БСП, ген. Румен Радев.

Той припомни, че за съжаление в доклад на НАТО, изтекъл преди време и в медиите, ясно е било посочено, че страната ни е по-скоро консуматор на сигурност. Той обясни, че военни, полиция и службите за сигурност дълго време са мълчали и са оставили политическата върхушка да ги мачка и да казва, че са бреме за държавата, за бюджета, за осигуровките.

„Стигна се до момент, в който изведнъж се оказа, че на Бълагрия повече от всякога и е нужна силна армия и полиция. Тогава се оказа, че те не само не са многобройни, но не са и окомплектовани, а дори това, което има е в незавидно състояние, хората са демотивирани и масово напускат“, каза още кандидатът за президент.

Ген. Радев подчерта, че военното съсловие неведнъж е било унижавано. Той припомни думи на премиера Борисов, военния министът Ненчев и други от управляващите, че едва ли не от военния по презумция не може да стане държавник. „Те къде се готвиха за политици? Някъде в кулоарите, зад завесите или в министерствата?“, попита генералът. Той обясни, че на база на образованието и подготовката на един военен, неговият хоризонт надхвърля многократно хоризонта на хората, даващи оценки, защото техният е затворен само и единствено в мандата им.

Кандидатът за президент заяви, че бъдещето на армията зависи от целите, функциите и задачите, които й отреждат политиците. „У нас хората се молят да имат способности, борят се за тях, а от тези способности няма никакъв интерс от горе. На политическо ниво няма амбиция да имаме способна армия, точно обратно на случващото се в развитите държави“, обясни генералът. По думите му, когато се определят конкретни цели, функции и задачи на армията, следва да бъдат преразгледани и ресурсите и числеността й.

„Всички реформи, които са направени до момента, са били в съкращаване на кадри, след което автоматично идва и намаляване на средствата за армията“, обясни кандидат-президентът. Той подчерта, че грижещите се за сигурността на страната ни трябва да бъдат социално обезпечени, да имат условия за подготовка и битови такива, които да им дават самочувствие, както и достойно съществуване след пенсия. Радев бе категоричен, че проектите за модернизация на армията трябва да бъдат осъществени и то така, че да се постигнат реални резултати, а не само с цел усвояване на едни средства.

Той подчерта, че особено в условията на бежанската криза имаме нужда от единни усилия в сферата на сигурността. Румен Радев поясни, че става въпрос за съвместни действия не само на Сухопътни войски, Военноморски флот и Военновъздушни сили, но и като цяло на армията с полицията и службите за сигурност. „Нашата сила е, когато сме заедно“, категоричен бе той. Генералът каза още, че армията достатъчно е била тъпкана, унижавана и мачкана. „Трябва да си върнем достойнството и гордостта. Имаме признателността на българския народ. Той разчита на нас и не трябва да го предаваме“, заключи кандидат-президентът.

„Ген. Радев вдъхва увереност, че ще се случи промяна. Тази увереност, от която всички имаме нужда. Нещата не търпят мълчание вече. Всички трябва да заемем гражданска позиция и да се борим, за да победи нашият кандидат“, това заяви ген. Иван Парапунов, бивш командир на корпуса за техническа авиация. Той и събралите се офицери от запаса заявиха твърдата си подкрепа за ген. Радев и убеждението, че точно от такъв президент има нужда България и че на 6 ноември ще гласуват с именно с номер 13.

Избори 2017. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.