Дневен хороскоп на Алена за неделя, 20.10.2019

На 20 октомври 2019 да почерпят

Йордан Радичков давал зайци като автограф на цялата дружина

„Левски“ измъкна трудна, но важна победа на „Герена“

Треньор обезвреди въоръжен ученик с… прегръдка (ВИДЕО)

Тео Ушев с нова номинация за „Оскар”

Рафаел Надал се ожени

Италианец, воювал с кюрдите срещу ИДИЛ: Турската офанзива ще възроди Ислямска държава Турците унищожават бойците, които изстрадаха толкова много за света, казва Клаудио Локатели

Един милион протестираха срещу Брекзит в Лондон

Внезапна сърдечна смърт покосила 15-годишната ученичка от Димитровград

Апатит наш насущний Съдържа се в костите и зъбите

Първанов: Отстъпили сме прекалено много на Македония

Испанският премиер отхвърли призива на лидера на Каталуния за диалог

Дмитрий Медведев: Газопроводът „Турски поток“ е изгоден за цяла Европа

Полицаи обискираха дома на кмета на Несебър Цял ден в града се провежда специализираната акция

Ген. Стефан Янев – Артилеристът

Добър и грамотен избор за министър на отбраната. Това е най-общият извод от отзивите след назначаването на ген. Стефан Янев в служебното правителство на проф. Огнян Герджиков. Не само като на новина, но и като на очакване за справяне с отговорностите се гледа на факта, че за първи път военен министър става и вицепремиер по вътрешен ред и сигурност.

57-годишният бригаден генерал от резерва е 21-вият военен министър у нас след 10 ноември 1989 г. (някои са заемали поста и по два пъти). И шестият завършил военно училище. Този факт не може да не се отчете от армейската общественост. Като военен човек професионалната му биография се дели на три периода – тактически, оперативен и стратегически. Последният продължава.

Завършва Висшето народно военно артилерийско училище (ВНВАУ) “Г. Димитров” в Шумен със специалност “Земна артилерия” през 1983 г. с квалификация инженер по експлоатация на електронноизчислителна техника. Той е част от випуск “Родопски”. Получава лейтенантските си пагони и дипломата в Смолян след дълъг преход през Родопите, каквито се правеха тогава от всички курсанти випускници. 13 години трупа командирски опит в днешния артилерийски полк в Асеновград. С добра езикова подготовка – немски от училището, а по-късно и английски, продължава службата си в Министерството на отбраната.

След назначаването му в служебното правителство влезе в Министерството на отбраната като у дома си. Първата му длъжност в административната структура е още от 1996 г. като експерт в дирекция “Международно струдничество”, за да стигне до директор на дирекциите “Отбранителна политика” и “Политика за сигурност и отбрана”.

Завършил е Националния университет по отбраната на САЩ във Вашингтон, където се получава солидна подготовка във военнополитическата област, управление на държавата и международни отношения. Познава във висока степен ситуацията в различни звена в НАТО и Върховното главно командване на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа (в Монс), където е бил на изпълнителска и ръководна длъжност. С новите му функции на вицепремиер по вътрешен ред и сигурност се свързва и работата му преди години като началник на департамент “Трансформации” в Центъра на НАТО за борба с тероризма в Анкара, Турция.

Определено при министър на отбраната с такава професионална биография спират всякакви упреци към президента Румен Радев за евентуални отклонения в неговата политика от евроатлантизма. Има и още един много силен факт. В периода 2011-2014 г. ген. Стефан Янев беше аташе по отбраната във Вашингтон, САЩ, т.е. в най-голямата страна членка на НАТО. Така, че дотук със съмненията от този род.

Най-големият плюс на новия министър е, че познава армейските принципи. Външен човек веднага би се хванал с приоритети като купуване на нова техника и въоръжение. Той определи, като най-важен приоритет хората.
“Основната ни задача ще бъде да работим за повишаване на социалния статус на военнослужещите и цивилните в системата на отбраната, така че да има предсказуемост за кариерното, социалното и всякакъв друг вид развитие.” От последващите му действия ще разберем дали е хванал бика за рогата. Защото това е основният проблем на Българската армия. Каквито и съвременни въоръжения и техника да притежаваме или да се опитваме да придобием, без хората резултатът няма да е добър, потвърждава и самият министър.

Другият плюс, който дава надежда за успех, е неговата военна специалност. Артилеристът, ако трябва да ползваме лингвистичния подход в първото слово на служебния премиер Огнян Гержиков, е премерена личност. Още от военното училище той е научен много точно да мери, за да не отиде снарядът там, където не трябва. Най-малкото отклонение ще доведе до съпътстващи щети. Още по-лошото е, че би могло да се стигне до приятелски огън, което в политиката е с особени последици.

Трети военен министър от военното училище в Шумен

Ген. Стефан Янев е третият военен министър след 1989 г. възпитаник на Шуменското военно училище. Другите двама са ген. Аню Ангелов и Николай Цонев. Моряците са дали двама министри – Димитър Павлов и Ангел Найденов, двама служебни са излезли от ВВС – Велизар Шаламанов и Тодор Тагарев, и един от най-важното и старо училище – “Васил Левски”. Това е армейски генерал Йордан Мутафчиев.

ЗА НЕГО

Заемал е отговорни длъжности
Достоен офицер и дипломат, заемал отговорни длъжности в Министерството на отбраната и зад граница.
Ген. Румен Радев, президент и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България

Владее диалога
Не забравя старите си колеги и началници. Умее да търси и намира диалог с тях, макар и по най-незначителни теми. Това му дава възможност да си направи верни изводи. Подготвен е за сътрудничество с гражданския сектор, включително с военно-патриотичните организации.
Генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов, председател на СОСЗР

С армейска
закалка

Остана верен на армейските принципи. Гледа с уважение на военнослужещите и цивилните служители във Въоръжените сили. Държи на военната експертиза, познава психиката на офицера от лейтенант до генерал.
Бригаден генерал от резерва Стефан Стефанов, бивш заместник-началник на Служба “Военна информация” в МО

Познато лице в Пентагона
Службата в САЩ като аташе по отбраната е дала възможност за подобряване на възможностите му за изготвяне на политически анализи, военни оценки и други полезни за личната подготовка на офицера качества. Освен това е познато лице в Пентагона, което предполага добра комуникация и ефективно сътрудничество.
Бригаден генерал от резерва Валентин Цанков, заместник-председател на Асоциацията на Сухопътните войски

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.