Ген. Цанко Стойков: Докладът обективно отразява полета, който загиналите пилоти Димитров Дункин са изпълнили

Командирът на ВВС генерал–майор Цанко Стойков.

Мисля, че докладът обективно отразява полета, който загиналите пилоти Петко Димитров и Венцислав Дункин са изпълнили. Това, което чух вчера, е достатъчно за мен и го приемам като факт, заяви заместник-началникът на отбраната генерал Цанко Стойков пред БНТ.

"Познавах загиналите пилоти. С Димитров дори имахме съвместни полети. Като командир на ВВС летях с него, тъй като когато се върнах от САЩ, трябваше да си възвърна подготовката. Това се случи именно с него", коментира Стойков.

"Мисля, че докладът обективно отразява полета, който те са изпълнили. Аз не мога да коментирам и да влизам в противоречия, защото още не съм запознат с целия доклад. Това, което чух вчера, е достатъчно за мен и го приемам като факт. Дали това ще доведе до някаква вина, търсене на отговорност? Мисля, че достатъчно ясно казаха, че тяхната комисия няма това за цел. Тяхната задача беше да уточнят обстоятелствата", допълни генералът.

По думите му моралната отговорност ще бъде това да виждат липсата на пилотите. 

Петко Димитров и Венцислав Дункин загинаха преди месец в катастрофа с учебно-треновъчен самолет L-39ZA "Албатрос" на "Граф Игнатиево". Вчера вътрешната проверка на военните, възложена от министъра на отбраната Атанас Запрянов, е установила, че пилотите са имали едва 50 часа нальот за деветте месеца на 2024 година.

Часовете, които пилотите имат във въздуха, са от ключова важност за подготовката им. Минимумът, заложен в световен мащаб, е военните да летят поне по 80 часа на година, а НАТО изисква поне 180 часа във въздуха на година.

За 2024 г. подполк. Петко Димитров е имал изпълнен нальот от 50 часа и 30 минути, установила проверката на военната полиция. През септември, когато стана инцидентът, той е летял 11 часа и 25 минути. Иначе от началото на кариерата си Димитров е имал общо 1659 часа нальот, от които 1539 часа на самолета, който е управлявал в деня на смъртта си.

За тази година капитан Венцислав Дункин пък е имал нальот от 51 часа, а общо за кариерата си - 280 часа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България