Георге Иванов връчва мандата на Зоран Заев днес

Македонският президент Георге Иванов

Президентът на Македония Георге Иванов ще даде мандат на социалдемократите и албанските партии, ако те предоставят гаранции за единството на държавата.

Официалната позиция на държавния глава дойде след среща с помощник-държавния секретар на САЩ по въпросите на Европа Хойт Браян Ий, който посредничи за решаване на политическата криза в югозападната ни съседка, информира БНТ. САЩ официално признават новия председател на парламента Талат Джафери и очакват бързо съставяне на правителство, посочи Ий. ВМРО-ДПМНЕ запази мълчание и не обяви дали ще излезе в опозиция след вчерашната среща с американския пратеник.

"Много е важно какво прави политическото ръководство на страната за слагане край на кризата, по наше мнение, това е да одобри ново правителство, създаване на ново правителство и нова правителствена програма, за да може то да прокарва закони и реформи, да плаща заплати, да работи по изцяло нов отговорен начин", каза Хойт Браян Ий, помощник-държавен секретар по въпросите на Европа и Евразия.

Той знае за притесненията относно Тиранската платформа, която предвижда въвеждането на албанския език за официален и промяна на държавните символи, но позицията му е, че споровете около програмата на мнозинството трябва да се решават в парламента.

"САЩ публично заявиха, че ще работят с председателя на парламента господин Джафери. ЕС декларира същото, както и НАТО и Берлин. Така че ние не сме единствената страна, която мисли, че на господин Джафери трябва да се даде възможност да демонстрира нужното лидерство, да започне стъпки за съставяне на ново правителство и програма, с които страната да тръгне напред", посочи дипломатът.

Социалдемократите на Зоран Заев очакват да им бъде връчен мандат, а първите стъпки към тази цел ще предприеме новоизбарният председател на Парламента Талат Джафери, който ще се опита да встъпи в длъжност.

"Ке се потрудам да бидам всеобхватен председател на сите пратеници во Собранието, без оглед на нивната политичка или етничка припадност и без оглед на това како са гласували по однос на председател на Собранието - да или против", каза Джафери.

Не е ясно как ще реагира ВМРО - от там не съобщиха резултати след срещата с американския пратеник, но членове на приближеното към тях гражданско движение "За единна Македония" заявиха, че от днес подновяват протестите - всеки ден в 17 ч. пред правителството и Събранието.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа