Георге Иванов отново отказа да даде мандата на Зоран Заев

Македонският президент Георге Иванов е получил писмо от новоизбрания председател на Парламента Талат Джафери с искане да връчи мандат на социалдемократите и албанските партии

Георге Иванов, обаче, остава на позицията си, съобщиха от канцеларията му пред БНТ. „Президентът Иванов очаква от лидера на СДСМ да изпълни публично отправените изявления, че заедно с коалиционните партньори ще предоставят гаранции за укрепване на унитарноста на държавата и че всичко ще бъде в съответствие с Конституцията на Република Македония", настоява Иванов.

Президентът посочва, че Тиранската платформа, скрепена в преговори между социалдемократите и албанските партии, или който и да е документ, противоречащ на Конституцията, не може да е основание за формиране на Правителство.

Президентът ще прецени как да действа и дали да връчи мандат съгласно Конституцията, подчертаха от офиса му.

Основният закон на Македония мълчи в какъв срок Иванов трябва да реши. В Конституцията пише, че президентът връчва мандат в 10-дневен срок на партията, спечелила изборите. ВМРО получи мандат, но го върна. Конституцията мълчи в какъв срок се връчва мандата на останалите партии.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа