Георги Василев, шампион с „Етър“, „Левски“ и ЦСКА пред „Труд“: Грандовете свикнаха с разочарованието

Георги Василев е единица мярка за класа в българския футбол. Шампион на България с „Етър“, „Левски“ (2 пъти) и ЦСКА. Единственият успял и в двата родни гранда. Последният, спечелил шампионски дубъл с ЦСКА.

Дълго време българският футбол странно не използва услугите на Генерала, както го нарекоха медиите в Германия заради геройствата с малкия „Унион“ (Берлин). А и Василев не се натиска. Гледа децата си и не пропуска мач по телевизията. За „Труд“ Генерала се съгласи да направи своя анализ за края на сезона.

Разочарованието на грандовете

Дълги години всеки сезон в ЦСКА и „Левски“ започва с надежда и амбиции да се наруши статуквото. И двата клуба искат да отнемат върха на „Лудогорец“, който трайно се настани. Това не е случайно и има стойност. „Лудогорец“ е отбор с класа, постоянство и много силен финансов заряд.

„Левски“ и ЦСКА свикнаха с разочарованието, а причините са най-различни. И двата клуба непрекъснато правят селекции. Непрекъснато сменят спортно-техническите щабове. Резултат – няма. Грандовете не желаят да поставят ударението върху хора, обградени с доверие, че ще си свършат работата. Не се дава време никому. „Левски“ и ЦСКА са в непрекъснато текучество и неудовлетвореност от резултатите. Така за „Лудогорец“ липсва адекватна конкуренция и като финанси, и като компетентност в селекцията, и като търпение.

Когато ЦСКА и „Левски“ изиграят няколко силни мача, веднага се наслагват свръхочаквания. Стартира желанието на шефовете най-добрите да се продадат и да се спечелят пари. Това не е лошо. Но първо трябва да се постигне голямата цел. Напускането на основни фигури нарушава синхрона и машината започва да буксува. И двата гранда смятат, че като привлекат чужденци, то те са гръмки имена. После няма търпение към тях. Да не говорим, че подборът е съмнителен.

През миналия сезон ЦСКА направи мачове, които дадоха реална надежда, че този път целта ще бъде изпълнена. Има и друг факт – през цялото време отборът бе в позицията на догонващ. Дойде моментът, когато ЦСКА можеше да прехвърли рубикона в директния сблъсък в Разград, но футболистите прегоряха. И рухнаха.

„Левски“ също направи няколко хубави мача. Но не могат да се забравят грешки със съперници като „Етър“ и „Витоша“. Ако искаш да си на фронта за първото място, то това е недопустимо. Така на финала за купата „Славия“ се оказа в по-изгодната позиция. „Белите“ нямаше какво да губят, имаха настроение. Вратарят Георги Петков се раздаде, изигра може би най-силния мач в кариерата си. В течение на финала „Левски“ загуби самочувствие и увереност. Създаде се представа, че „сините“ са по-добри. Но всъщност „Славия“ диктуваше двубоя в посоката, която искаше – да се стигне до момента, когато вратарят ще е решителната фигура.

Треньорският въпрос в ЦСКА и „Левски“

В такива клубове винаги треньорът е големият потърпевш. Не бих упреквал Стамен Белчев за работата му в ЦСКА. Добър работник е. Не знам дали е имал свобода да върши всичко сам. На прословутия мач в Разград обаче Белчев също прегоря и направи грешки през второто полувреме. В България много обичат да превръщат треньора в обикновен изпълнител, а после в изкупителна жертва. Лично аз много пъти съм бил упрекван, че искам свобода в работата и решенията. Но и ЦСКА, и „Левски“, трябва да помислят сериозно по въпроса каква е функцията на длъжността „треньор“.

На „Герена“ Делио Роси получи пълната свобода на действие. „Левски“ се осланяше на името и авторитета му. Италианецът не може да се оплаче. Но и затова все по-често слушаме фразата, че ако беше българин, отдавна щеше да е уволнен.

Треньорът на ЦСКА и „Левски“ трябва да отговаря на авторитета, амбициите и традициите на клубовете. Трябва да е независим в решенията, да прави селекцията, да избира изпълнителите, да създаде атмосферата. А такова право се отвоюва с годините.

Чужденец или българин? Историята дава примери и в двете посоки. Лошо впечатление прави, че успехите на българите и в двата отбора се минимизират за сметка на подобни постижения на чужденци, които са боготворени. Хубаво ще е ако и в ЦСКА, и в „Левски“ повече хора, които познават обстановката и атмосферата. Но най-важното е избраният човек да получи доверието.

Баражът за Европа

„Левски“ е в много неприятна ситуация. След неуспехите напоследък върху клуба и отбора отново висне дамоклевият меч. Няма как това да не тежи, да не налее олово в краката. Не само на играчите, но и на всички в клуба. „Левски“ не може да си позволи още един провал. Сега е моментът футболистите да покажат, че имат характер. В „Черно море“ ситуацията е спокойна. Никой няма да обвини отбора, ако не спечели. Затова и очаквам „моряците“ да играят освободено. Клубът взе правилно решение с Илиан Илиев. Ето например той е човек, който е рожба на „Черно море“. Познава ситуацията, обстановката и традициите. Вече се разви като специалист и сега бере плодовете на работата си. Лично за него ще е голям успех, ако спечели този бараж.

„Етър“

Не изпускам мач на „Етър“ и поздравявам отбора, че остана в елита. Краси Балъков успя да си свърши работата, при това убедително. Той дойде в най-тежката част от програмата на „Етър“, когато предстояха мачове с „Левски“, ЦСКА, „Лудогорец“ и „Берое“. В плейофите и директните елиминации отборът показа характер и твърдост. Заради всички тези компоненти „Етър“ заслужи своето място в Първа професионална лига.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ