Георги Икономов - Реформаторът на Банско

Тези дни тема номер едно в дневния ред на държавата е сагата за втора кабинка на Банско. Ще я има ли или не, клати ли се управляващата коалиция или не. Банскалии за един месец два пъти излизат на протест, за да алармират политиците, че тяхното мнение е важно. Всички новини почват с Банско. А най-отпред винаги стърчи фигурата на Георги Икономов.

Това е кметът на Банско. Името му вече се знае в цяла България, събитията го вдигнаха на гребена на вълната, защото той не изостави хората си, а застана редом до тях, за да брани интересите на родния си град. Не се умори да говори и убеждава всички по темата втора кабинка. Спокоен, уверен и най-вече аргументиран.

Признава, че от всичко най-много мрази лъжата. През годините положи кански усилия да кани зелените на разговори, да влязат в човешки диалог, да дебатират екологичните теми, всички страни да сложат картите на масата и спокойно да изложат тезите си. Eколозите не приеха протегната ръка. Не дойдоха нито един път в Банско. Не отидоха при хората от Банско, за да кажат открито какво ги притеснява и какво имат против.

Въпреки това кметът на Банско запази спокойствие и не се умори писмено и по медиите да отговаря на всяка тиражирана теза, изречена от зелените активисти.

Кметът не крие разочарованието си от факта, че всяка инициатива подета от тях с искане за диалог със зелените, се опорочава. Логично, търпението на местните хора се изчерпа и скочиха на протести.

Противниците му шушукаха зад гърба му, че той ще се уплаши да тръгне с хората, защото видите ли той е от ГЕРБ и няма да иска да влиза в конфронтация, ще стои на заслон и ще чака да отмине бурята. А опозицията самодоволно потрива ръце и казва: “Нали искахте ГЕРБ, сега ГЕРБ да ви оправя, да ви чуе…”

Е, това не се случи, Икономов не се уплаши, напротив, излезе и винаги е отпред, пое всички удари по темата втора кабинка. Доказа на практика, това което винаги твърди, че когато една кауза си заслужава и когато зад гърба ти е закона, няма отстъпление.

Затова той е най-големия оптимист, че втората кабинка на Банско ще я има. Първо, защото това е бъдещето на туризма. Второ, защото не нарушава никакви закони, нито екологични, нито други, нито ще допринесе до съсипване на природата. Той не се умори да повтаря, че строеж на втора кабинка няма да доведе до ново строителство, няма да има разширяване на концесията с милиметър, лъжи които са най-често повтаряни от тъй наречените „зелени“. Ядоса се, че псевдоеколозите играят нечестно и заливат МОСВ с фалшиви имейли, генерират негативни становища за Плана за управление на Пирин.

Икономов е човек , който не обича фризираните и заобиколни фрази, обича да говори открито, точно и право куме в очите, както казват хората по тия ширини.

А те не са хора, които лесно можеш да манипулираш или излъжеш. Планинарите от Банско са нарицателни, че имат винаги свое мнение и не търпят друг да им върти главите.

След 6 години управление Георги Икономов успя да си извоюва обръщението “нашият кмет”, оказа се биткаджия без оглед на политическата конюктура. Не се уплаши да поеме отговорност, да почне да подрежда „къщичката“ дори с риска да се окаже недолюбван заради непопулярни решения.

В основата на работата му залегна принципа: “Трябва да се прави всичко по закон и Банско да се развива”.

Е, лесно няма никъде. И на всеки не можеш да угодиш, но важното е, че нещата се случват и Банско заблестя, признават местните. И в дните когато всички са изпаднали в еуфория от новия сезон, той пак е угрижен. Казва, че като гледа по телевизията всички тези терористични актове все в курорти, сън не го хваща. Затова и поиска от органите на реда максимум усилия за обезпечаване сигурността на Банско. Представата му за добър курорт е уредена инфраструктура, ред и спокойствие, усмихнати и доволни не само клиенти, но и граждани. Затова и поде битки с нощния шум, с пияните туристи,с дима от комините, със сивия сектор, с мърсотията, със зелените, с бюрокрацията заради изоставените недостроени хотели. Убеден, че каузите си струват. И е категоричен, че няма да допусне Банско да стане като Слънчев бряг.

 

Планинар и кулинар

Бил е алпинист, а сега е запален планирар. Пада си по лова и риболова. Има и добри кулинарни умения. Като му остане време обикновено се вихри в кухнята. Бликите му казват, че прави най-хубавата банска капама.

Признава, че в политиката влязъл заради проекта ГЕРБ. Бил е и депутат, и председател на общинския съвет, така че има натрупан опит и поглед от доста страни на различните проблеми.

 

За него

Има дългосрочна визия за Банско

Познавам Георги Икономов като сърцат и отговорен човек. Винаги е до хората, живее с техните грижи и проблеми, затова и те му гласуват доверие. Икономов е кмет, който има дългосрочна визия за развитието на Банско, последователен е в действията си и винаги е откровен в диалога с хората. Затова е успешен градоначалник!

Мария Габриел, еврокомисар

 

Луд е на тема планината, много я обича

Познавам Георги от малък. Беше си сериозен и целеустремен още тогава. Луд беше на тема планината, много я обича. Като кмет работи с много любов. Иска му се всичко да блести, да стане като картичка. Той е сърцат човек, не се големее и самозабравя. Иска всичко да е модерно. Може да съм възрастен, но виждам,че градът ни стана неузнаваем курорт. И сега всички искаме втора кабинка и тя трябва да стане, и се гордея, че кмета ни е с нас, заедно с хората. Неговото сърце тупти с Банско, затова постига успехи!

Асен Тренчев, 86-годишен, най-възрастният скиор в Банско

 

Справедлив е, затова е ценен

Той е човек, на който винаги може да се разчита и да имаш доверие. Нашият кмет обича Банско, умее правилно да преценява и да взима верни управленчески решения. Доказал е, че чува хората и е готов да влезе във всякакви битки, които са в името на развитието на Банско. Той винаги е в първите редици на протестите с искането за втора кабинка, защото не го плаши никоя власт, щом каузата си заслужава. Той притежава едно много ценно качество - справедливост и затова е ценен и уважаван не само като кмет, но и като човек и приятел.

Малин Бистрин, председател на Съюза на туристическия бизнес в Банско,общински съветник и съветник в екипа на министъра на туризма Ангелкова

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети