Над 50 огнеборци, Гражданска защита и доброволци гасиха 5 часа пожар край Търново

На 18 март 2018 да почерпят

Чехия, Словакия и Швеция отхвърлиха твърденията на Мария Захарова за съпричастност към невротоксина, използван срещу Сергей Скрипал

Приключиха преговорите между шведския и севернокорейския външен министър

Изборите в Русия: Странни птици има сред осемте кандидати

Само 1 от 10 българи спортува активно, румънците са по-мързеливи от нас в ЕС 70% от нашенците обаче смятат, че са в добро или много добро здраве

Властите в Албания издирват двама българи, част от банда за фалшиви документи

25 000 руснаци може да гласуват у нас за президент Бюфет с деликатеси ще има в секцията на посолството в София

Вижте акцентите от броя на “Труд” в неделя, 18 март 2018

Българка с награди за висша мода в Щатите Заедно с трима сънародници Антоанета Балабанова получи оскар на съпътстващите призове Red Carpet Concierge International в Чикаго

Томислав Дончев: Тези които искат да бутнат властта с партизански методи, заслужават прозвището “гадове”

Варненски ученици спечелиха конкурс на НАСА В надпреварата участвали над 10 000 деца от цял свят

Китай заяви, че е категорично против американския закон за официалните контакти между САЩ и Тайван

Гореща размяна на съпруги В “Смени жената” певицата Йоана гледа овце, фитнес моделът Биляна Йотовска яде свински крачка и жена на каишка чете Библията

ТЕЦ “Бобов дол” спря работа напълно

Георги Йорданов – последният от Атлантида

Цялата артистична гилдия у нас познава Георги Йорданов – няма спектакъл, концерт, премиера на книга, изложба, научна сесия, културен форум, където той да не присъства. Без значение къде е събитието – в НДК, в операта, в зала „България”, в БАН и на десетки други сцени. Уважението към него като личност и законодател на естетическия вкус не само не намалява, а напротив – увеличава се. Затова не беше изненада, че над 300 негови почитатели препълниха на 26 април Големия салон на БАН за премиерата на том 1 от неговата мемоарна поредица „Притаени мигове” (издание на „Захарий Стоянов” и „Светулка 44 АТЕНЕЙ”). Сред тях бяха бивши министри и депутати, десетки професори, академици, учени и представители на всички изкуства, които помнят успешното управление на българската култура през 80-те години.

Събитието започна с концерт на солистите от Софийската опера Габриела Георгиева, Даниел Дамянов, Атанас Младенов, което представляваше специален поздрав от екипа на операта ни и дълбок поклон за „човека, който отдаде живота си на обществото и на българската култура” – каза акад. Пламен Карталов.

Премиерата се водеще от издателя Иван Гранитски, който отбеляза: „Проф. Чавдар Добрев казва за него: „Той е последният, оцелял от Атлантида!” И тази метафора е абсолютно вярна. Става дума за държавник, чиито дела ние познаваме добре. В тези 27 години той не предаде идеалите си, приятелите си, не се поколеба да защитава праведни каузи в името на България. Той е удивителен човек! Тези няколко десетилетия показват непоколебим характер, сила на волята, безкомпромисност, когато става дума за интересите на нацията. „Отечеството е над всичко!” – това не е празна фраза за Георги Йорданов. „Притаени мигове” е трилогия, първият том, озаглавен „Срещи”, съдържа портрети, ескизи, очерци за негови срещи и разговори с големи творци – писатели, художници, музиканти, учени от целия свят. Тези срещи не са били само от формален план – той не е само министър на културата, а законодател на естетическия вкус, който продължи своята мисия и след като вече не е на поста. Вторият том от трилогията ще излезе в края на лятото.”

Откъси от книгата прочете Иван Налбантов, критическа оценка на съдържанието направи поетът Петър Анастасов: „Много от разказите на Георги Йорданов предизвикват носталгия и душевен смут. Тук има доброта, благородство, мъдрост, една дискретна и искрена прослава на цивилизования човек. Благодарение на Георги Йорданов бяха приобщавани към националната кауза и станаха негови приятели такива корифеи на българската художествена култура като Владимир Василев, Константин Константинов, Атанас Далчев, Елисавета Багряна, Емилиян Станев, Никола Фурнаджиев, Дора Габе, Борис Христов, Николай Гяуров, Панчо Владигеров, Филип Кутев, Дечко Узунов, Георги Джагаров, Николай Хайтов, Дамян Дамянов, Емил Чакъров, архитектите Никола Николов и Александър Баров. И още: световноизвестните Херберт фон Караян, акад. Дмитрий Лихачов, акад. Юрий Григорович, проф. Джон Атанасов… В книгата има документални разкази и за Франсоа Митеран, Индира Ганди, Хелмут Кол, д-р Арманд Хамър.”

Самият Георги Йорданов каза: „Благодаря на всички, които допринесоха да се появи тази книга на бял свят. Аз не искам да политиканствам, но бих искал да подчертая, че промяната в България, която дойде по обективни причини и дори закъсня, не бива да бъде критикувана. Нашият модел на преустройство е уродлив. Всичко зависи от това как и от кого се прави промяната. Всички управляващи досега носят историческата отговорност, че България заседна на последното място в Европа. Нека вярваме, че утрешният ден на България ще бъде по-добър, а всеки от нас да има съзнание, че ще помогне да оставим на потомството един добър спомен.”

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Поздрави на Георги Йорданов за книгата:) Много добре е направил, че пише мемоарна поредица “Притаени Мигове”:) Браво:)!!! Помним и знаем добре образованието, културата, литературата, поетите от 70-80 год на миналия век. Златно време за духовното развитие на нацията ни:) Ние сме горди и благодарни, че успяхме да се родим, живеем, учим, творим по това време:) Имаше трудности, но много от тях бяха преодолими, за разлика от сега. Разбира се не само духовното развитие на нацията, но и физическото. Подобни министри и Хора имаше и в спорта, и в науката и в социалното дело, и в здравеопазването:) С удоволствие ще си купим първи том от Притаени Мигове, които така ни липсват:) особено някои от тях:) Да е жив и здрав автора и да напише поне 100 тома:) Има какво да се пише. А и защо някои от нашите “притаени”мигове да не възкръснат и следващите поколения да черпят духовна радост и щастие от тях:) както ние тогава:)!!! АМИН:)!

  2. Бях на представянето в Плевен на 9 Май, имаше и по-млади от мене, уви, малко, а трябва да присъстват млади хора, дори и да са твърдо против онзи начин на културно строителство. Да не говорим за Боили и всякакъв народ, който се изреди на окръжни (областни) поприща и на културното такова. Дето викал един, на това дето сме го построили, не трапа, градинките не моете напраи (влизам в сегашния речник и стил на изразяване, ся, начи). Тоя мъж срещнах веднъж в кулоара на балкона на Залата. Както на Патриарха, Симеон Б.Ф. Августов, Гошо с Острия прякор, Веждичката, К. Босия, бай Тошо, Желю с Грозденската ракийка, Р.Р. на млади и стари години, Петър Берон Втори и други от публичната категория, импулсивно поздравих, нали съм гледал Политбюро с кандидатите толкова време. Оня се засмя, подаде ръка и така до наши дни. Ходя чат-пат там и в Операта – той е там, ПП на културата, що ли. Бил, викат, министър на свободна практика. Giorgio му викали италианците. Яко момче е, заслужава си фамилията, ходил е бригадир, както и ние по същото време, макар и по-млади. Бъди много здрав и дълго жив, бай Георги – с цялото ми уважение, изразено с тоя турцизъм. И пиши, пиши, дано чете който трябва, че то в Банкя повече топка ритат и жиу-жицу си предават фатки. Нещо подобно викал Дамянчо Григорът, макар и по друг повод и за друго ухо. Но все за управляващите уши се отнася, да не си лежат на ушите, завалийките.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.