Георги Кадиев: Двусмислен текст в закона за хазарта дава основание на Божков да внесе 700 млн. лв. по-малко в хазната

Двусмислен текст в закона за хазарта дава основание на Васил Божков да внесе 700 млн. лв. по-малко в хазната. Това обяви в интервю за „Тази сутрин“ по bTV Георги Кадиев, бивш зам.-министър на финансите и бивш депутат от БСП.

Въпросният текст е внесен през 2014 г. от Менда Стоянова (ГЕРБ), председател на бюджетната комисия, Емил Димитров (гражданската квота на ВМРО), сега министър на екологията, и Диана Йорданова, зам.-председател на КФН, уточни Кадиев. По същото време той е предложил да бъде записано, че по-ниска ставка може да има само за „хазартни игри, организирани в игрални зали“, но това предложение не е прието.

„Остана, а „за хазартни игри“ и няма обяснение кои са тези хазартни игри. Липсващите думички „организирани в игрални зали“ дават основание на Божков да каже: „Лотарията е хазартна игра и съответно аз се облагам по различен начин“. Той може да не е прав, може да е прав, в крайна сметка ще има съдебни дела, те ще го решат.

Но самият факт, че в закона даваш възможност за двусмислиe означава за мен, че или тези хора, които са писали закона са изключително некомпетентни, което не е вярно, или има умисъл. За мен категорично има умисъл. Не мисля, че тя е на Менда Стоянова, още по-малко на останалите съвносители, мисля, че е политическо решение на ГЕРБ. Тези загубени 700 млн. лв. са вследствие на действията на ГЕРБ, не на моите действия“, заяви Кадиев.

Той отново каза, че е имал една-единствена среща с Васил Божков през 2006 г., когато е бил зам.-министър на финансите. Тогава хазартният бос е бил изпратен от тогавашния министър на финансите Пламен Орешарски при Кадиев, за да иска от него да оттегли предложението си за увеличаване на данъка за хазарта от 8% на 10%. Георги Кадиев е отказал и след половин година отлагане на гласуването на законопроекта в крайна сметка е прието увеличението.

Кадиев признава, че е в края на 2013 г. от Закона за хазарта е отпаднала думата „лотария“, което би облагодетелствало Божков, но е категоричен, че този пропуск е неволен.

„Добре, аз направих грешка, но я оправих първата година, а те какво правиха пет години“, попита Кадиев. Той отново повтори тезата си, че над Васил Божков е имало политически чадър и финансовият министър Владислав Горанов трябва да понесе отговорност за скандала.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България