Георги Костов става директор на митниците

Бившият главен секретар Георги Костов става директор на Агенция "Митници", Галя Димитрова поема НАП. Това съобщи министърът на финансите Владислав Горанов.

"С решение от днес правомощията на Бойко Атанасов, като изпълнителен директор на НАП, са прекратени. Той, считано от утре, ще бъде третият зам.-министър на финансите, с ресор приходните агенции", обясни Горанов.

"Промяна търпи и ръководството на Агенция "Митници". Розалия Димитрова, досегашният директор, се връща в администрацията на директорски пост, по изрично нейно настояване. Предложението беше да бъде зам.-директор на Агенцията, но тя предпочете да се върне там, откъдето я номинирахме. Огромният оперативен опит и необходимостта от укрепване на митницата за нещата, които ни предстоят напред, предположи за директор на Агенцията да предложен доскорошния главен секретар на МВР Георги Костов. Предполагам, че от утре това ще е факт", добави той и уточни, че Костов е с много голям опит в борбата с престъпността под различните й форми.

"Неговият богат оперативен опит ще ни помогне, както и познанията му като главен секретар, още по-ефективно да се борим с всички форми на злоупотреби, свързани с приходите на бюджета. От утре и двете приходни администрации имат нови ръководители", допълни Владислав Горанов.

"Галя Димитрова ще е изпълнителен директор на НАП, тя е досегашен зам.-изпълнителен директор на агенцията. Георги Костов става директор на "Митниците". Надявам се с този екип да успеем да постигнем още по-добри резултати спрямо това, което досега правихме в битката с контрабандата и измамите, както и загубите за бюджета от това", каза още финансовият министър.

В края на февруари президентът Румен Радев подписа указа, с който освободи Костов от поста му на главен секретар, след като това беше поискано от Министерския съвет.

Служебният министър на вътрешните работи Пламен Узунов заяви, че в периода 2015 – 2016 г. Костов е оказвал натиск върху петима полицейски служители, които били отстранявани от работа не по установения ред и „доброволно” са напускали или са били премествани на по-ниски длъжности.

Самия Костов пък обяви, че е освободен след натиск от служебния премиер Огнян Герджиков, който отрече обвиненията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси