Георги Кузманов, ВСС: Иван Гешев притежава необходимите нравствени качества, за да бъде избран за главен прокурор

Снимка: Архив

Иван Гешев притежава необходимите нравствени качества, за да бъде избран за главен прокурор на Република България. Това каза Георги Кузманов, председател на Комисия по професионална етика към ВСС по време на заседанието на Пленума на съвета.

„Изводът на Комисията по професионална етика констатира, че предложеният кандидат за главен прокурор отговаря на изискванията на Закона за съдебната власт“, каза Кузманов.

По думите му не са налице предпоставки, за основателно съмнение, че е накърнил общественото доверие в независимостта на съдебната власт. Прокурор Иван Гешев съблюдава поведение, което не го поставя в риск да злоупотреби със службеното положение.

„Обобщеният извод на комисията е, че Гешев заместник на главния прокурор спазва изискванията, регламентирани в Кодекса за етично поведение на българските магистрати и притежава необходимите нравствени качества, за да бъде избран за главен прокурор на Р България“, допълни още Кузманов.

Той уточни, че са постъпили 11 броя преписки, изразяващи недоволство от номинацията на Гешев, оплаквания от негови прокурорски актове и извадки от медийни публикации, които обосновават или необосновават провеждащия избор на гл. прокурор и отправят искане към Прокурорската колегия да оттеглят неговата номинация.

Коментари

Задължително поле