Георги Костов: Започва извеждането на последната, най-опасна цистерна от Хитрино, експерти ще огледат къщите на хората

До 30 минути започват действия по изправяне и доизточване на горивото от последната и най- опасна цистерна от Хитрино. Това съобщи пред журналисти Георги Костов, гл. секретар на МВР.

"Цяла нощ експерти са работили по източването й. След като бъде изправена, горивото ще бъде доизточено до безопасен минимум, след което тя ще бъде натоварена и изведена от населеното място", обясни той.

Георги Костов уточни, че операцията няма да бъде финализирана в рамките на деня. Ако това се случи ще бъде задействан планът, който е съгласуван с общинското ръководство на Хитрино за пускане на хората в селото. „Режимът на пускане е следният - собственик на имот, придружен от полицейски служител и експертно лице от „ПБЗН“ ще влязат в къщите в отцепения регион, ще се замерва концентрация за опасни вещества и газ, имаме готовност и специализирана техника да осигури при необходимост вентилиране на тези къщи“, каза комисар Костов, цитиран от "Фокус". Той подчерта, че всички къщи ще бъдат проверени, от съображения за сигурност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България