Георги Първанов: Договарянето за името на Македония не трябва да е за сметка на България

Георги Първанов

Договарянето за името на Македония не трябва да е за сметка на България, каза пред БТВ президентът на България от 2002 г. - 2012 г. Георги Първанов.

Според него фактът, че се деблокира диалогът между Гърция и Македония в спора за името, е положителен. „Притеснява ме, че започват да се водят разговори в посока към няколко варианта, някои от които бият по българската позиция”, призна той.

„Да, ние сме признали Македония с нейното конституционно име, първи при това, но представете си варианти като Горна Македония или Северна Македония – това е договаряне в полза на Гърция, но за сметка на България”, подчерта Първанов.

Мисля, че не е безразлично на София и на нашата дипломация как ще завършат тези преговори. В един момента трябва да има някаква съгласуваност и с нас, смята той.

„Името Северна или Горна Македония включва Пиринския край, тоест Егейския край не го засягаме и не го коментираме, а в същото време претенциите към България висят, остават в пространството. Най-малкото това трябва да се проговори между правителствата на двете страни”, допълни той.

Първанов отбеляза, че подкрепя идеята и поведението на премиера за спиране на разправиите на Балканите. „Въпреки всичко не може всяко договаряне да бъде за сметка на България, тоест ние трябва да отстояваме нашия интерес”, категоричен беше той.

Според него деблокирането на преговорите между Атина и Скопие е по-скоро западен натиск, може би задокеански.

Във връзка със срещата на турския президент Реджеп Тайип Ердоган с ЕС у нас в края на март Първанов заяви, че трябва да видим какво се очаква на изхода от тази среща.

„Има две тенденции – едната е османизацията на Турция, другата тенденция на нас ни се иска да е европейската линия. Коя ще надделее, не е много трудно да прогнозираме. Ердоган няма да отстъпи от идеята за османизацията и влиянието в ислямския свят. В този смисъл разговорът с него няма да бъде лесен. Той не е лесен дипломат, държавник, но е предсказуем дори и тогава, когато поставя тежки условия”, подчерта той.

Първанов все пак отбеляза, че самото домакинство и организацията на тази среща в България е нещо позитивно.

„В поведението на българската дипломация ми липсва поставянето на нашите проблеми. Да сте чули за последните години някой да говори за проблемите на тракийските бежанци, за имотите, които бяха отнети? Не, този въпрос е снет от дневния ред. Докато турската дипломация има железни опорни точки, поставят си всичко от президент през премиер до последния чиновник”, изтъкна Георги Първанов.

Идват ми в повече тези непрекъснати ултиматуми в управлението, каза Първанов по повод изказванията на Волен Сидеров и Красимир Каракачанов и това дали може да последва разпад в управлението, ако Истанбулската конвенция бъде приета. „Като ще напускат, да напускат и да се прави ново правителство”, допълни Първанов. По думите му има много по-значими за българското общество проблеми.

Той подчерта, че гледа много подозрително към опитите да се вкара темата за третия пол и еднополовите бракове.

По думите му в конвенцията 56 пъти се говори за насилието над жени. Очевидно обаче някой се опитва да вкара по втория начин и другия проблем, заяви Първанов.

Дайте да направим едно допитване, но не по конвенцията като цяло, а по-скоро за това да има или не еднополови бракове, призова той.

 

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България