Георги Първанов: Имам намерение да се оттегля от председателския пост на АБВ

Георги Първанов

Имам намерение да се оттегля от председателския пост в АБВ, но в никакъв случай не се оттеглям от политиката. Това каза председателят на партията Георги Първанов пред Нова телевизия.

"Аз съм 25 години в оперативната политика, това е твърде дълъг период, но не това е основната причина.

Основната причина е, че ние добре прочетохме събитията от последните месеци, години ако щете дори - вотът на референдума, на изборите. Очевидно хората искат промяна. Промяната не може да се прави по модела, който демонстрират някои - някой друг да се промени,а пък ние да си останем същите", коментира Първанов.

Той посочи, че освен него намерение за оттегляне от поста си в партията са заявили още зам.-председателите на партията Ивайло Калфин и Румен Петков. "Правим крачка назад, за да пуснем младите", каза Първанов.

Георги Първанов посочи, че на 15 януари ще се проведе конгрес на партията, на който ще даде оставката си, но няма да посочва свой наследник. "Ние от три години работим с много млади хора. Някои от тях са над 30 години, наближават 40 години. До кога да чакат? Това са хора с добър професионализъм, с доказани качества – мениджърски и управленски , с комуникативни възможности. Ще ги пуснем напред. Ние ще бъдем до тях когато става дума за раждането на политиките, когато става дума за правенето на изборите“, посочи Първанов .

Той припомни, че АБВ е една от малкото политически сили, въвела прекия избор на лидер. Нещо, което все още се смята за революционен подход от някои други политически сили в страната. В отговор на въпрос Георги Първанов коментира и възможностите на настоящото ръководство на АБВ да оглави листи за влизане в следващото Народно събрание. „Аз съм казал още преди много години, че депутат няма да ставам. Аз ще остана, надявам се, президентът, в очите на хората“, посочи той и коментира вариантите Ивайло Калфин и Румен Петков да бъдат излъчени за народни представители.

„Ако партията ги номинира, няма да има никакъв проблем, защото те имат качествата, които са необходими не само на партия АБВ, не само на левицата, а качества, които са необходими на България. За Ивайло Калфин например, аз съм го казвал многократно, включително и по време на кампанията, че човекът, който е правил европейския бюджет, не може да го изгубим просто така.Той трябва да бъде активен фактор, но вече в какво качество, ще видим“, завърши Първанов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика