Георги Първанов след последното гласуване в ООН: Борисов да си подаде оставката, а Кристалина Георгиева да бъде оттеглена от ЕК

Георги Първанов

"Ако има достойнство министър-председателят трябва да поеме политическата отговорност и да си подаде оставката". Това каза лидерът на АБВ във връзка с гласуването за генерален секретар на ООН.

По думите му това е мъжкият и достойният отговор в такава ситуация. Лидерът на АБВ заяви,че се уморил да иска оставката на министър Митов по отношение на външната политика. "Мисля, че достойното е, г-жа Кристалина Георгиева да бъде оттеглена от ЕК незабавно", заяви Георги Първанов. По думите му след този морален крах той не вижда, как тя ще продължи да работи и ще гледа хората в очите и ще налага авторитет в една сложна ситуация.

„Отделна тема е, за поведението на така наречените европейски лидери, каквито в последно време никак ги няма. Не мога да поискам оставката на г-жа Меркел, но си мисля, че ако тя е съпричастна към това, което стана в България ,трябва да последва някакво извинение“, посочи Първанов. Според него, ако са ни излъгали, че тя е вътре в играта, то нейните „питомци“ трябва да си получат заслуженото.

"На дневен ред стои въпросът за един своеобразен вот на недоверие за предателство към националния интерес и достойнство". Това каза лидерът на АБВ Георги Първанов във връзка с гласуването за генерален секретар на ООН и евентуален вот на недоверие.

Той изрази надежда той да срещне подкрепа и разбиране и това да се случи в близките седмици и месеци. „Мисля, че не сега по време на кампанията, защото това със сигурност ще означава да се концентрираме в някакъв парламентарен дебат, който ще ни отклони от президентския, който е необходим за България без съмнение и по външната политика“, каза лидерът на АБВ Георги Първанов.

„Вотът на недоверие трябва да се иска извън кампанията, защото и без това сме свидетели на непрекъснати усилия да се скрият кандидатите на двете основни политически сили от политически дебат“, посочи Георги Първанов. Според него цялата работа ще се сведе до имитация на дебат по време на кампанията.

Първанов коментира и осмяната на Ирина Бокова с Кристалина Георгиева като официален кандидат за генерален секретар на ООН.

"Ако не беше факторът Кристалина Георгиева, Ирина Бокова можеше и щеще да бъде избрана за ген. секретар на ООН", каза Георги Първанов, цитиран от "Фокус" . Това каза той във връзка с последното гласуване за шеф на ООН.

По думите му Ирина Бокова е защитила доброто си име, защитила доброто си представяне до момента, показала е изключителна воля и дипломатически умения, въпреки позицията на българското правителство. „Между, другото ако трябва с една дума да изразя това, което направи Ирина Бокова е добре известната поговорка: „И сам войнът е войн“", каза той.

По думите му обструкцията на българското правителство от самото начало, било чрез съботаж, било чрез груба намеса, чрез тежки и груби послания по отношение на Ирина Бокова е била факт и всички те са били свидетели на тази политика. „Беше обидно дори в тези дни да слушаме.

То не беше и изслушването на г-жа Кристалина Георгиева как тя е кандидатът на България. Това беше кандидатът на правителството на България, на премиера Борисов и министър Митов и може би някои среди в ЕНП. Можем да кажем сега на финала на този процес по избор на нов ген. секретар, че в хода му Ирина Бокова се утвърди като блестящ дипломат и световен лидер.

С това си класиране г-жа Ирина Бокова на практика беше първата жена от Източна Европа – тези два критерия, които бяха основни водещи по време на цялата кампания“, заяви Георги Първанов.

По думите му с действията си правителството на Република България не само е изложило българската дипломация, но е провалило шансовете на групата на Източна Европа да има свой ген. секретар на ООН.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България