Германия: Никой не може да спре „Северен поток-2“

Принц Филип катастрофира

Алиша Кийс ще е водещ на музикалните награди „Грами“

Гори хранилище на химическия завод „Агрополихим“ в Девня

Депото за отпадъци в Кърджали от днес има компостираща инсталация

Петричкият Ескобар от 20 г. е недосегаем Село Тополница – Меката на дрогата в България

„Хийтроу“ е най-натовареното летище в света

Британското правителство: Втори референдум за Брекзит ще отнеме година

Осем души загинаха при взрив на кола-бомба в колумбийската столица Боготa

Гръцкото правителство прави копия на Договора от Преспа, ще информира гражданите

Силният вятър предизвика щети в Сливен

Банди разкостват къщи, села и заводи Свалят керемиди, греди и тухли, не оставят камък върху камък, оплакват се хората

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 18 януари 2019

Документите за F-16 при президента От „Локхийд Мартин” смятат, че сделка може да има до 9 месеца

Британският парламент гласува „План Б“ за Брекзит на 29 януари

Георги Първанов: Трябва да инвестираме в модела на етническата толерантност

„Винаги с удоволствие и носталгия се връщам в Кърджали. Тук съм научил едни от най-важните уроци в политиката, особено на темата политическа толерантност“. Това заяви президентът Георги Първанов (2002 – 2012) и председател на ПП АБВ в Кърджали пред официалната сесия на местния общински съвет. Той дойде в града по повод на тържествата, свързани със честването на 104 години от освобождението му.
„Четох едно интервю на кмета Хасан Азис и бързам да се съглася с него, защото това е и мое виждане, че моделът на етническата толерантност не е даденост веднъж завинаги. Нужно е непрекъснато да инвестираме в него, да го развиваме. Кърджали е един чудесен пример в това отношение“, заяви държавният глава с два успешни мандата.

„Разбира се, не винаги в миналите години нещата са били безоблачни, имало е и периоди на съзидание, на конструктивно развитие. От нас зависи какво ще вземем от миналото. Не мога да не припомня богатото културно историческо минало на града и региона. Струва си държавата да полага всекидневни усилия за опазването му, да развива направените досега открития на учените и да подкрепя работата на общината. Аз пазя много добри спомени от съвместната ни дейност с местната управа, с народните представители от региона. Централната власт трябва и занапред да работи с общината, когато става дума за конкретни решения и смятам, че в добра посока за бъдещето на Кърджали бе откриването на филиал на Пловдивския университет тук, на „Маказа“, за която заслуга имат плеяда от български политици, управници, също така инфраструктурни проекти, пътища, които промениха облика на града“, припомни Първанов.

snimka-2

„От освобождението на Кърджали и Източните Родопи досега можем да кажем, че хората тук са неделима част от снагата на българската нация, на българската държава и, разбира се, да отклоним всякакви претенции, идващи от различни страни. Защото Кърджали е мястото, откъдето започва България – не само географски, не само исторически, но и във всяко отношение. Честит празник! Бъдете живи и здрави!“

Проф. Любомир Халачев: Сериозният опонент на този вот е апатията на хората

Работата в областта културата е всекидневие, каза кандидатът за вицепрезидент на Коалиция „КАЛФИН ПРЕЗИДЕНТ“ проф. Любомир Халачев в ефира на предаването „Още от деня“ на БНТ. Професорът е единственият представител на гилдиите на културата и образованието сред претендентите за този пост, които ще се състезават в надпреварата на 6 ноември.
„За първи път съм стъпил тук, в БНТ, през 1969 година, когато бе първият ми асистентски стаж. Имам много спомени, малко се чувствам като Антей, когато влизам в тази сграда“, припомни си бившият ректор на НАТФИЗ за началото на своята кариера във филмовото изкуство като оператор и режисьор, сценарист, продуцент и т.н.

Той коментира, че началото на истинската предизборна кампания у нас е започнало едва преди няколко дни, когато стартираха дискусиите между претендентите за стопани на президентската институция. „Ние се срещаме с много хора в България, които ни питат едно и също: „Защо не дискутирате с опонентите си по медиите, защо не виждаме политически разговори за вашите програми, идеи, платформи?“.

Скандалите във властта и извън нея пречат на предизборната кампания, отвличайки вниманието на хората. Те се чувстват дезориентирани от неправилното степенуване по важност на новините у нас и отвън. Много е важно какво се случва в международен аспект, но все пак най-важно е какво става тук, у нас, с живота на гражданите“, заяви проф. Халачев.

Той беше категоричен, че на 6 ноември активните и будните българи трябва да дадат своя вот за Ивайло Калфин. „Защото той е най-подготвеният сред кандидатите. Всекидневието на президента е да бъде администратор от много високо ниво, да умее да чете част от тях на английски, да разбира съдържанието им. Калфин е един от малкото сред претендентите, който може да чете правилно бюджет. Всеизвестен факт е и опитът му във външно политическата сфера“, характеризира предимствата на кандидата за президент на коалицията проф. Халачев.

Според него най-сериозният опонент на политиците на тези избори, е апатията на българите, които не искат да се информират по-прецизно за кандидатите, за които ще гласуват. За опонентите от останалите политически организации той не каза лоша дума. Напротив: заяви, че те са хора с качества и достойнства в своите области.

Проф. Халачев поясни, че Коалиция „КАЛФИН – ПРЕЗИДЕНТ“ в никакъв случай не е обърната само към хората от лявото политическо пространство. „Как е възможно хора с месечен доход от 200 лв. да се самоопределят като десни? Или пък други, които се наричат леви, а са милионери? Ние сме ориентирани към онези, които търсят социалната справедливост в общия ни живот. Към средната класа, към хората, които могат да разсъждават“, заяви професорът.

Даване и отнемане на гражданство, помилвания, осигуряване на убежище за нуждаещите се, работа с българите в чужбина – това са основните насоки в работата на вицепрезидента, припомни проф. Халачев. И сподели, че имат намерения с Ивайло Калфин да създадат специална програма за работа в областите на културата, образованието, духовността.

„Аз бих се самоопределил като човек, който предимно работи, ако искам да протестирам го правя чрез създаване на филм, чрез писане, чрез изразните средства на изкуството. И не съм голословен – правил съм това много пъти досега. Протестната вълна е градивна, когато носи позитив. А работата в културата е ежедневие.

„Пренебрежението към културата е първият и най-силен опит за ограничаване на гражданските свободи, на политическия кръгозор. Най-лесният път към тиранията е културната самокастрация“, е казал Йосиф Бродски, цитира проф. Халачев. И обеща, че двамата с Ивайло Калфин, ако бъдат избрани, ще създадат необходимата атмосфера да няма път назад на разрушения и разделения. Също така – да съдействат за превръщането на културата във важен приоритет за обществото ни, чрез координиране на работата между министерствата на културата, образованието и всички останали. И най-вече: да се реанимират десетките затворени читалища, които винаги са били средища на духовността в историята на държавата ни.

Избори 2017. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.