Георги Свиленски: Искаме справедливост и в Европа, и в България!

Снимка: Архив

"Справедливост сега" обединява всички послания и желания на българските граждани. Както искаме справедливост в Европа и равнопоставено отношение към всички страни членки, да има европейска прокуратура, която да следи справедливо ли се разходват европейските фондове, така искаме и справедливост в България. Това заяви председателят на предизборния щаб на „БСП за България“ Георги Свиленски пред Дарик радио.

Той е категоричен, че не може болните да умират пред болниците. „Справедливост в образованието, в доходите – колко хора работят и получават жълти стотинки, а някои дори не ги и получават. Българинът иска тази справедливост сега“, каза още той. Според него с номер 18 БСП ще бъде на първо място на изборите с 8 евродепутати. „Листата на БСП е абсолютно представителна, която обхваща всички сектори на икономическия и политическия спектър в България“, допълни Свиленски. Той припомни, че БСП е първата, която обсъди с българските граждани и прие „Визия за Европа“ и приоритетите, които ще защитават представителите на левицата в ЕП. По неговите думи няма как вътрешно политическите да бъдат разделени от международните теми. „Членството ни в ЕС трябваше да доведе до повишаване на жизнения стандарт в България. Но това повишение се отразява само на онези, които са разпределяли европейските средства. Няма как разговорът за светлото европейско бъдеще да мине, без да си поговорим и за българските проблеми и ежедневие“, каза още той. Свиленски подчерта, че през тези 10 години са работили много европейски програми и фондове. „За това време управлява ГЕРБ и Бойко Борисов и той е отговорен за разходването на тези средства. Не може да казва, че е гневен на партията си и членовете си, а той самият е светец. Той я е създал и я управлява“, коментира Свиленски. Според него българските институции са длъжни да проверяват всеки политик, гражданин, кандидат, където има проблем. „Къде бяха органите 10-12 години? Къщите за гости и апартаментите не са се появили изведнъж – строени са, плащани са. Защо изведнъж медиите трябваше да покажат това, а не българските институции?“, попита той. Георги Свиленски подчерта, че къщите на роднини на Елена Йончева са проверявани преди години и до сега не е открит проблем. „Корупцията е при управляващите. Те дават парите. БСП е в опозиция тези години и няма как да придобие нещо против законите. В ГЕРБ хората си правят асансьори до хола, а в Ямбол болните ги носят на ръце по етажите“, посочи той. „Единствената партия, която може да oтстрани ГЕРБ от властта, е БСП. Това управление е вредно за България и трябва да си отиде“, каза още Георги Свиленски.

По повод Истанбулската конвенция Свиленски обясни, че БСП успява да защити и убеди партньорите си в своята позиция. „БСП не е единствената партия сред европейските социалисти, която не приема този документ“, заяви той и припомни, че има решение и на Конституционния съд, както и становище на Българската православна църква. Той е на мнение, че не е задължително Истанбулската конвенция да бъде приета, за да има законодателство срещу насилието, като подчерта, че БСП е направила законодателни предложения в тази посока.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България