Георги Събев: В забраната за внос на украинско зърно имаше смисъл, дори от потребителска гледна точка

Георги Събев

"Отменянето на забраната за внос на украинско зърно е голяма изненада тази седмица. Беше ли необходимо да се взема такова политическо решение от Народното събрание? Аз не съм сигурен и не виждам смисъл. Забраната беше веднъж удължена и административният ѝ път, по който е издадена, предвиждаше тя да приключи. Тази политическа декларация, практически часове преди края на тази забрана, нямаше място в българския политически живот точно сега".

Това комвентира бившият зам.-министър на земеделието Георги Събев по Bulgaria ON AIR.

България е единствената държава, която вече има политическо решение да не продължава забраната под някаква форма. Полша и и Унгария са с твърди позиции по въпроса, Словакия и Румъния все още обмислят. Гостът поясни, че все пак те се вслушват в гласовете на своите фермери, които заплашват да блокират границата с Украйна. Според него това политическо решение е поставило земеделския сектор в недоумение.

"Европейският пазар е платежоспособен и голям. Изведнъж се отвори за Житницата на Европа - Украйна, страна с огромни възможности и ресурси за производство, и наистина се получиха пазарни аномалии. Специално в България миналата година слънчогледът беше с огромен ръст в порядъка 37 хил. до над 900 хил. тона, което беше невиждано количество. Имаше необходимост от такава забрана, дори и от потребителска гледна точка имаше смисъл", допълни Събев.

Доц. Огнян Боюклиев е категоричен, че цените няма да спаднат след свалянето на забраната и определи спекулациите на политиците като икономическо и експертно невежество. 

"Цените ще се запазят същите, но ще пострадат нашите земеделци. По отношение на земеделските продукти, те имат да изпълняват редица изисквания, които поради солидарност, се получава тази ситуация. Мисля, че никой разумен българин не би искал да прояви солидарност за сметка на нашето производство – зърнопроизводството е базово", коментира той.

Доц. Боюклиев каза, че следващите стъпки са да осигурим коридори и да позволим на това зърно да бъде изнесено за трети страни извън ЕС. Според него това, че зърното отива в ЕС, са само заблуди.

Георги Събев поясни, че единствено България е взела политическо решение да не прилага забрана. Това е много интересен прецедент. 

"Целият български селскостопански сектор се обединява в общонационални протести с искания, но в същото време излиза една политическа декларация, която не е била предварително съгласувана с Министерство на земеделието", коментира той.

"Има икономически и социални последици, защото засегнатите не са само зърнопроизводителите. Зърнопроизводителите осигуряват нови работни ръка в обезлюдени райони, имат социална роля в тези райони. Нека да не забравяме за рентите – това са близо 2,5 млрд., които всяка година достигат до джоба на обикновените граждани", допълни Събев в края на разговора. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика