Георги Чобанов, БАБХ: 50 са вече случаите на африканска чума при диви свине у нас

Д-р Георги Чобанов, БАБХ

Вече има 50 случая на африканска чума при диви свине у нас. Това заяви Георги Чобанов от Българската агенция за безопасност на храните по БНТ.

Той коментира, че поради сериозността на африканската чума, заболяването засяга цялото общество. „Основното въздействие ще бъде откъм притеснението на хората, но не и към реална промяна в навиците им“, заяви той.

„Идеята на превенцията на заразните болести е ние да изпреварим появата на болестта“, каза д-р Чобанов, но призна, че с африканската чума това не се е случило.

"Законодателството е категорично ясно. Всяка една ферма, в която е констатирано заболяването, се счита за инфектирана, и по този начин трябва да бъде ликвидирано огнището, което включва всички налични животни", обясни специалистът.

Ловците, когато влязат в една инфектирана територия, ще могат да пренесат заболяването, предупреди д-р Георги Чобанов. „От една страна, ще бъдат отстранени животни, които са или в инкубационен стадий, или вече са с лека проява на клиника и ловците няма да отстранят това нещо, а месото ще бъде разнесено в страната, а другото е, че може да бъде пренесена заразата от ловците“, категоричен бе той.

Коментари

Задължително поле