Кандидатите за мястото на Тереза Мей вече са петима

Откриха обесен изчезналия мъж от Благоевград

Медицински екип е нападнат в Гоце Делчев при обслужване на адрес

Най-малко 50 души са пострадали при взрив на тайландско пристанище

Трима от ранените при вчерашното нападение в Лион са все още в болница

Момчето Ран пожела да тече боза от паметник-чешма на Людмил Кирков (СНИМКИ)

Полицията преследва заподозрян след бомбеното нападение в Лион

Силен трус с магнитуд 5,1 близо до Токио

Военнослужещи от Сухопътните войски унищожиха невзривен боеприпас, открит в частен имот в село Лелинци

Малтийските военни спасиха повече от 200 мигранти

Емилия Кларк: Нямам време за връзки Актрисата от „Игра на тронове” не се смята за фатална жена

6 547 деца са били записани в детските градини в област Велико Търново през учебната 2018/2019 г. Педагогическият персонал, зает в детските градини, е 601 души

Най-малко 19 ученици са загинали при пожар в Индия

Мъж преби и ограби 77-годишен жител на Червен бряг в дома му

Мария Илиева и Любо Киров предизвикаха фурор в Благоевград

Георги Чолаков – Новият председател на ВАС

Георги Чолаков бе избран вчера с гласовете на 20 от общо 25 члена на Висшия съдебен съвет (ВСС) за наследник на Георги Колев като председател на Върховния административен съд (ВАС). Другият кандидат бе Соня Янкулова. Мандатът на Колев изтича през ноемрви. Дотогава по процедура ВСС ще предложи на президента Румен Радев кандидатурата на Чолаков, а държавният глава ще го назначи с указ.

Съдията от Върховния административен съд Георги Чолаков получи подкрепата на 79 от колегите си на пленума на ВАС, които издигнаха кандидатурата му. Магистратът се ползва с доверието и на настоящия председател Георги Колев, който го представи пред кадровиците и отбеляза, че е магистрат, който може да работи в екип. Самият Чолаков заяви по време на изслушването във ВСС, че е благодарен на колегите си за подкрепата, която му гласуват и я разтълкува като своеобразна форма на съдийско самоуправление.

“Ще защитавам независимостта на всички съдии. Следващият ВСС трябва да работи прозрачно и с ясни правила”, заяви Чолаков. Той посочи, че е събрал мнения и информация от колегите си за вижданията и очакванията им към новия ръководител. По думите му е изключително важно да има достъпен и бърз процес, а това от своя страна ще повиши общественото доверие към ВАС. Новоизбраният председател се обяви за прозрачност и даде заявка, че няма да внесе нито едно предложение за зам.-председател, което да не е било одобрено от пленума на ВАС.

“Повишаването на доверието става само чрез прозрачност и публичност на всички актове и действия във ВАС. Няма какво да крием, напротив – обществото трябва да знае какво се случва, как е формиран този или онзи петчленен състав”, подчерта Георги Чолаков. Той се обяви за въвеждане на ефективна система за електронно правораздаване и обяви, че вече е разработена подобна система и предстои да бъде интегрирана през септември.

Чолаков подчерта в концепцията си, че е нужно да бъде направена ефективна оценка за натовареността на съдиите и припомни, че щатът беше увеличен. Той даде заявка и че ще работи за подобряване на битовите условия във ВАС като обясни, че те са изключително важни за мотивацията на магистратите. Чолаков посочи, че трябва да се разширят и намерят нови помещения, да се направи ремонт на покрива на сградата, който тече и да се поправят климатиците. Всяка седмица ще има прессъобщения за журналисти, а съдии ще бъдат обучавани за по-добра комуникация с медиите, ангажира се Чолаков и добави, че целта е пълна прозрачност на работата на магистратите и повишаване на доверието към тях.

Новоизбраният председател на ВАС се оказа на едно мнение с главния прокурор Сотир Цацаров, който го попита къде е мястото на прокуратурата. “Прокуратурата трябва да бъде в рамките на съдебната власт”, категоричен е Чолаков и се мотивира с това, че в момента всички актове на прокуратурата подлежат на съдебен контрол. Освен това той добави, че ако обвинителите бъдат извадени от съдебната власт и минат към изпълнителната, те ще бъдат зависими от съответния министър.

Георги Чолаков има над 25 години общ юридически стаж, от които над 10 години като съдия. Постъпва в съдебната система през 1992 г. като стажант-съдия в Окръжен съд – Сливен, а от 20 юли 1992 г. е съдия в Районен съд – Котел, където от 14 декември 1992 г. до 11 март 1993 г. е председател. В периода 1993 г. – 1995 г. оглавява Районен съд – Сливен, след което работи като адвокат. След спечелен конкурс на 14 май 2007 г. заема длъжност “съдия”, а впоследствие става заместник-председател на Административен съд – Сливен. В периода 1 март 2009 г. До 1 март 2012 г. е нотариус, след което постъпва като съдия във Върховния административен съд. От 1 юли 2013 г. и към момента е председател на второ отделение там. Георги Чолаков има преподавателска практика в Националния институт на правосъдието по проблеми, свързани с прилагането на Закона за устройство на територията и на Закона за кадастъра и имотния регистър.

 

Изборът не бе договорка, а състезание

“Нося отговорност за всички колеги и искам да запазя доверието им”. Това заяви вчера Георги Чолаков, минути след като беше избран. Той опроверга категорично твърденията на Лозан Панов, че гласуването във ВСС било “избор на тишината”.

“ВСС прие правилата в този вид, ние – кандидатите, подадохме документи, представихме своите кандидатури, които още през юни бяха качени на сайта на ВСС. Този избор не беше договорен, за мен беше състезание през цялото време. Не съм принуждавал и не съм заплашвал никого да ме подкрепи. Колкото до отношенията ми с г-н Панов, те са колегиални, всеки ще отстоява своите интереси във ВСС”, каза в първите си коментари новият председател на ВАС.

 

За него

Няма съдия, който да отрече професионализма му

Чолаков е изключителен професионалист и няма съдия, който да го отрече. Задачите на следващия председател, според моето виждане, са да осигури тази среда, която да осигурява ефективността на работата. Председателят на ВАС е длъжен да осигури такъв микроклимат, при който съдиите да изпитват удоволствие от работата, която вършат. Това, което е показал до момента, както към съдиите, така и към администрацията, освен задълбочено познаване на проблемите в административното право, го прави най-добрият кандидат. Няма как повече от половината от колегите да го подкрепят, ако имаха различна оценка. Това са върховни съдии, те много трудно биха били манипулирани. Те имат свое становище и го отстояват.

Георги Колев, настоящ председател на Върховния администивен съд

 

Свидетел съм на неговото израстване

В голяма част от професионалния ми живот сме били колеги и съм била свидетел на неговото кадрово развитие. Чувствам се длъжна да споделя моите впечатления. Няма да разграничавам кандидатите на добър и на не толкова добър. Ще ги разгранича по професионални качества. Но нека не говоря само от свое име – едва ли толкова много съдии, които са от пленума на ВАС, с дълъг стаж, са направили грешен избор или им е било безразлично кой ще им бъде председател.

Юлияна Колева, съдия от Сливен и член на ВСС

 

Гордеем се с избирането му

Изключително съм удовлетворен от избора на Георги Чолаков за председател на ВАС. Като юрист го познавам от дълги години и мога да кажа, че е перфектен в работата си. Всеки сливенец би трябвало да се гордее с избора му на този уважаван пост в съдебната ни система.

Димитър Митев, председател на Общинския съвет в Сливен, адвокат

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. А какво е правил Чолаков в балчик, или край морето? Земя продавал, препродавал, крал, брокер бил:)))) хахаха Физиономията му за съжаление не е на честен и интелигентен човек..Та за кой работи чолаков, има много шарена хммм биография:))) А вас си е и без него прогнила круша. Преди няколко години им представихме инфо за сериозни фалшификации в съденбата с-ма. разбира се придружени с факти, документи, цифри, закони:)) Професионално направено:) И ако някой мисли, че изобщо ни отговориха много се лъже:))) години минаха от писането, но отговор нииикакъв:))) та и с този “брокер“ще е същото.. чакалите бавно и сигурно убиват България, а ние гледаме безучастно…така ли братя/сестри Българе???

  2. Може ли да се забрави Георги, първият обичан адвокат ( гражданско право) !!!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.