Георги Чолаков, председател на ВАС: Ще се боря да не бъде премахнат нито един административен съд

Действащите в момента 28 административни съдилища в страната трябва да бъдат запазени, за да се гарантира правната защита на гражданите. Това заяви председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков по БНР.

"Ще се боря да не бъде премахнат нито един административен съд. Може да има реорганизация на бройките. Да, ако някъде административните съдии са в повече от това, което има като натовареност, може да се проведе процедура по съкращаване или преместване. В Бургас са свръх-натоварени, имат над 20 дела на месец. В Сливен и Ямбол са по-малко натоварени. От 16 април аз ще командировам съдии от Сливен и от Ямбол, които ще правораздават в Бургас", каза Чолаков.

Председателят на Върховния административен съд заяви още, че основната му цел на поста остава намаляването на тежестта върху институцията, за което е сезиран и Конституционния съд.

"Конституционният съд да тълкува разпоредбата на член 125 алинея 2 от Конституцията дали конституционният законодател е възложил задължително на Върховния административен съд да разглежда и се произнася по законосъобразност на актове на министри и на Министерски съвет. Едно такова тълкуване би помогнало Върховният административен съд да не гледа като първа инстанция всички актове на министри и на Министерски съвет", посочи Георги Чолаков.

"Извърших реорганизация във всички отделения, като съответно преместих една материя от едно отделение в друго, за да може там да се освободи възможност да влезе бърза материя. Така всички отчуждавания също са пренасочени в друга материя, като уволненията ги преразпределих между три отделения. Тези, които са във Втора колегия, които се занимават с този вид дела, защото е опасно тези дела да се пръснат между всички съдии и това ще доведе до доста противоречива практика. Затова делата за уволнения си останаха в рамките на Втора колегия", коментира още председателят на ВАС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право