Георг Георгиев: България успява да реализира политически контакти на най-високо ниво

Георг Георгиев. Снимка: БТВ, архив

Това беше едно отдавна чакано посещение. Най-важното е, че България успява да реализира политически контакти на най-високо ниво и то с водещите световни сили, обобщи посещението на българската делегация начело с премиера в САЩ зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев. Бойко Борисов е първият български министър-председател, който посещава Белия дом за втори път, припомни той.

"Страната ни стои много стабилно както в регионален, така и в общоевропейски и световен план. Темите, които доминираха и бяха важни за нас и перспективите за стратегическото партньорство между България и САЩ ще бъдат все по-плодотворни", подчерта пред БНТ Георг Георгиев.

Стратегическото партньорство обхваща няколко направления - търговско-икономическите връзки, инвестициите, енергетиката, сигурността и отбраната, както и поставянето на въпроси, важни за нас - като България да стане част от програмата за безвизово пътуване в САЩ, да получим ясна перспектива за присъединяване към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Заговори се за увеличаване на дела от БВП, който България отделя за отбрана. На България ѝ остава малко да достигне Уелските изисквания от 2% от БВП за отбрана и ние това ще го реализираме до 2024 година, подчерта зам.-министърът на външните работи.

"С тази инвестиция, която направихме във Военновъздушните сили, ние се доближихме буквално на крачка до това да изпълним критериите", заяви Георгиев.

Във Варна ще бъде създаден Координационен център за контролиране на корабите на НАТО в Черно море, който идва по предложение на България, и САЩ подкрепят тази инициатива. "Ние се радваме, че САЩ подкрепят тази инициатива", подчерта зам.-министърът на външните работи.

Коментари

Задължително поле