Ултрасите заградиха „Герена“

Делио Роси: Оставка? Не се предавам, но ще говоря с шефовете

Време е прокуратурата да се самосезира

„Левски“ направи всичко, за да отпадне от „Вадуц“ и успя! Феновете бесни!

400 проби за чумата във Франция, за да потвърдят резултатите Дават средно по 327 лв. на глава добитък под селекционен контрол

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 18 юли 2018

Феновете на „Левски“ поискаха оставката на Роси, опитват да нахлуят на терена (СНИМКИ)

Дуел за поръчки между Боинг и Еърбъс (ИНФОГРАФИКА)

Една нова кола на 400 души от населението По ръст на продажбите влизаме в топ 5 на ЕС

Бизнесменът Мирослав Хинков и съпругата му пътували в самолета, пуснат без проверка на Летище „София“ И двамата имали лиценз за пилот

Джихадистите се заканиха на Кипър, полицията отрича

Бойко Борисов: По време на мандатите на БСП сивата икономика става огромна Щом дойде наше правителство - изсветлява, заяви премиерът

Адвокат иска 100 000 лв. от прокуратурата Юристът се жалва, че е претърпял психическо напрежение и е уронено името му

Москва и Скопие на нож след „руска намеса“ (обзор) Заев: Русия да разбере, че нямаме алтернатива на НАТО и ЕС

Развалят договора с ТЕЦ AES-Гълъбово Няма да претендират за неустойки

ГЕРБ викат в НС министъра на енергетиката заради становището по делото срещу „Газпром“

Теменужка Петкова Снимка: Архив

ГЕРБ настояват служебният министър на енергетиката Николай Павлов разясни в парламента до къде е стигнала работата по становището, което Европейската комисия изисква от България във връзка с антимонополното дело срещу „Газпром“. Това обяви бившият енергиен министър Теменужка Петкова пред жусналисти в НС след среща с Трайчо Трайков от „Нова република“. Срокът, който страна ни има, за да даде отговор вече изтича.

„Българската страна има ангажимента да изготви становище по предложенията на „Газпром“ и да го предостави на ЕК. Крайният срок за предаване на това становище е до края на месец април“, каза Петкова.

По думите й обаче, липсва конкретна информация за стъпките, които служебното правителство е предприело и на какъв етап е подготовката за становището.

„Трябва да бъдат предприети бързи действия за удължаване срока за предоставяне на становището до ЕК. До този момент липсва информация какви стъпки е предприело служебното правителство и докъде е стигнала подготовката на това становище“, посочи Петкова. В тази връзка, според нея, е необходимо в парламента да дойде служебният министър на енергетиката.

„От ГЕРБ изразяваме готовност да участваме в подготовка и обсъждането на такова становище, за да постигнем ефекта, който смятаме, че ще бъде най-добър за страната“, посочи тя и уточни, че в това число е и обсъждането на въпроса за формулата за определяне на цената на природния газ. „Това е една много важна стъпка, от нейното успешно решаване зависи до голяма степен конкурентоспособността на българската икономика“, поясни Теменужка Петкова.

Я понеделник министърът на енергетиката Николай Павлов информира, че в момента държавните дружества „Български енергиен холдинг“ (БЕХ) ЕАД, „Булгаргаз“ ЕАД и „Булгартрансгаз“ ЕАД работят усилено за изготвяне на детайлни анализи на предложенията за поемане на ангажименти, които „Газпром“ внесе в ЕК. Експерти на Министерството на енергетиката и на компаниите внимателно оценяват ефекта от евентуалното поемане на ангажиментите върху действащите газови договори на България и като цяло върху пазара на природен газ в страната и региона.

Утре представители на министерствата и на трите енергийни компании участват в обсъждане по темата на международен газов форум във Варшава, организиран от Министерството на енергетиката на Полша.

На 13 март 2017 г. ЕК прикани всички заинтересовани страни да предоставят в срок от 7 седмици становища по представените от „Газпром“ ангажименти, в отговор на опасенията на Комисията, свързани с конкуренцията на газовите пазари в Централна и Източна Европа. Антимонополното дело на ЕК е свързано с газовите пазари в осем държави – България, Чешката република, Естония, Латвия, Литва, Полша, Унгария и Словакия.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.