ГЕРБ внася вот на недоверие на правителството Петков

Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова обяви, че мотивите за вота на недоверие са подготвени, а партията ще проведе консултации с всички парламентарни групи. Депутатите Делян Добрев и Тома Биков определиха като вредно за България оставането на власт на правителството на “Петков”.

Кабинетът “Петков” е заплаха за финансовата стабилност и националната сигурност

Ще поканим на консултации за подкрепа всички парламентарни групи, ще започнем от най-малката, каза Десислава Атанасова

Гласовете са напълно достатъчни

Правителството на Кирил Петков ще бъде свалено с вот на недоверие и ще бъде запомнено като некадърно, лобистко, корумпирано. От ГЕРБ внасят незабавно вот на недоверие към Министерския съвет, обяви зам.-председателят на партията Томислав Дончев на извънредна пресконференция в 19 часа във вторник.

“Провалът на това правителство е такъв, че то не може да се конкурира с друго от най-новата ни история, освен със себе си. Най-осезаем е провалът във финансовата сфера и всеки българин усеща това по джоба си. Още по-лошата новина е, че провалът българите ще го усещат не само следващата, но и по-следващата година”, заяви Дончев.

От ГЕРБ са категорични, че е недопустимо в политическия живот на страната да има такива позорни скандали за натиск и заплахи, каквито стана ясно, че са упражнени върху депутати от ИТН.

“Нашата парламентарна група днес подготви мотиви и събра подписи и внасяме вот на недоверие. Ще поканим на консултации всички парламентарни групи, ще започнем от най-малката. Ще водим разговорите в българския парламент. На България и трябва стабилност и всичко това минава през оставка на това правителство”, категорична бе и Десислава Атанасова, председателят на парламентарната група на ГЕРБ. “За нас е най-важно, правителството да подаде оставка възможно най-скоро, единствено и само българският народ може да избере кой да го управлява”, каза още Атанасова.

“Вотът на недоверие ще помогне на БСП и ДБ, за да излязат от обезличаването си, защото всичко, което виждаме през последните месеци, е вредно и пагубно”, посочи от своя страна Тома Биков.

“Най-важният аргумент е, че на тази мъка трябва да се сложи край. Тази глава от съвременната политическа история на България ще е позорна, но поне да е кратка”, отсече Томислав Дончев. И беше категоричен, че това правителство от тук нататък не може да свърши нищо.

Лъчезар Борисов, Деница Сачева и Томислав Дончев посочиха катастрофата във финансовата и социалната сфера като опасни за българите.

Икономистите Делян Добрев и Лъчезар Борисов посочиха, че за пръв път от 25 години правителството в България представлява заплаха за финансовата стабилност, а от там и за националната сигурност.

Вече са преброени гласовете, които са напълно достатъчни за сваляне на правителството на Кирил Петков. ГЕРБ, ДПС и “Възраждане” имат 106-ма депутати общо, а в ИТН след обявените отлюспвания остават 20 народни представители.
Единствените опасения на партиите от последните дни са, че ще бъдат обвинени за провала на рекламираното увеличение на пенсиите с 10% и на парите за децата. 

Финансисти от различни парламентарни групи на опозицията са категорични, че и без актуализиция на бюджета, пенсиите могат да бъдат увеличени. 

Формациите извън коалицията смятат, че завишаването на разходите с над 2 млрд. лв. е разточителство. От ГЕРБ продължават да чакат отговор откъде ще се вземат пари за вдигане на парите за старост. В ИТН са категорични, че е по-добре, ако се прави ново правителство в рамките на 47-ото НС, то да поеме отговорност за актуализация на парите от хазната.

Очаква се актуализацията на бюджета да мине на първо четене, след обещанието на ИТН, че ще гласуват “за”, а между първо и второ четене ще внесат корек­ции. ГЕРБ, ДПС и “Възраждане” обявиха, че няма да подкрепят увеличаването на разходите. Подчертаха, че не са против увеличението на пенсиите и на парите за децата, но настояват да видят тригодишната финансова прогноза за бюджета и предупредиха, че не е добре със заеми да се вдигат парите за старост и за децата.

Процедурата по Конституцията на Р България

Чл. 89.
(1) Една пета от народните представители може да предложи на Народното събрание да гласува недоверие на Министерския съвет. Предложението е прието, когато за него са гласували повече от половината от всички народни представители.

(2) Когато Народното събрание гласува недоверие на министър-председателя или на Министерския съвет, министър-председателят подава оставката на правителството.

(3) Когато Народното събрание отхвърли предложението за гласуване на недоверие на Министерския съвет, ново предложение за недоверие на същото основание не може да бъде направено в следващите шест месеца. 

Чл. 111.
(1) Правомощията на Министерския съвет се прекратяват:
1. с гласуване на недоверие на Министерския съвет или на министър-председателя.

ГЕРБ внесе промени в Изборния кодекс

Връщат гласуването с хартиена бюлетина

Иска се машините и софтуерът им да станат собственост изцяло на България

Всеки един български гражданин трябва да се чувства парламентарно представен, категорични са от партията.

От ГЕРБ внесоха в НС промени в Изборния кодекс, които мотивират с безпрецедентно ниската избирателна активност на последните парламентарни избори през последните 30 години.

 “С предложението, което правим, даваме възможност на всеки един български гражданин да избере лично за себе си начина по който иска да упражни правото си на вот, било то с хартиена бюлетина или чрез машина за гласуване”, пишат в мотивите си от партията.

В проектозакона е записано, че “в изборните секции с машинно гласуване се въвежда алтернативно гласуване с хартиени бюлетини, или с машини, по избор на избирателя”, и още: “в секциите извън страната не се предвижда гласуване с машини”.

“Техническите устройства за машинно гласуване (машините) и операционните им система (софтуер) трябва да бъдат изцяло собственост на българската държава в лицето на Централната избирателна комисия”, предлагат още от ГЕРБ. Те напомнят за силните удари върху доверието, които са били нанесени от изнесените информации, че машините и софтуерът са собственост на лица на частното право - търговци, а не на държавата, както и, че в секции в чужбина машини са били обслужвани от чужди граждани, които не са знаели български, без да е ясно на каква база и от кого са били ангажирани.

Затова в предложените промени е записано още, че “ЦИК публикува на интернет страницата си списък с имена на лицата, извършващи дейности по техническото осигуряване и поддръжка на специализирането устройство за гласуване, с посочване на адресите, номерата на секциите и номерата на машините”.

От ГЕРБ предлагат и въвеждане на изискване за преброяване на всички контролни разписки от машинното гласуване, във всички секции, и сравняване на данните от машинните протоколи с данните, получени при преброяването на разписките.

С допълнителна разпоредба се предвижда изменение и допълнение на чл. 169 от Наказателния кодекс, за да се установи наказание за манипулиране на резултатите от машинен вот за всички лица, които потенциално биха могли да извършат такава манипулация, защото в досегашния тест се наказват само длъжностните лица или лица от състава на избирателните комисии.

От ГЕРБ отбелязват още, че заинтересовани страни по законопроекта им са всички български граждани. “Доверието в изборния процес следва да бъде съхранено и да се постигнат законосъобразни изборни резултати, а не то да бъде сринато. Следва да постигнем и в максимална степен висока избирателна активност, за да може всеки един български гражданин да се чувства парламентарно представен”, пишат в мотивите си от партията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения