ГЕРБ внася до края на седмицата закона за униформите на полицаите

Предвидена е финансова компенсация за служителите, които не са получили облекло

На второ четене в сряда в комисията по вътрешен ред и сигурност ще бъдат приети промени в Закона за МВР, свързани с униформеното облекло на служителите. В четвъртък или петък законопроектът ще бъде внесен в пленарна зала.

Промените на първо четене бяха подкрепени от всички парламентарни групи и приети с 171 гласа „За“, каза по време на пресконференция днес с народният представител от ГЕРБ в 19-и МИР – Русе Пламен Нунев, съобщиха от партийния пресцентър.

На държавните служители от МВР, които към момента на влизане в сила на закона са имали право да получат униформено облекло и за които такова не е осигурено, се изплаща левовата му равностойност в размер на лимита за съответната година, пропорционално на отработените месеци на длъжност за държавен служител, носещ униформа през календарната година, като се приспадат усвоените лимити за всяка година.

Левовата равностойност няма да се изплаща, когато може да бъде осигурено униформено облекло за съответната година. Средствата за изплащане на сумите се осигуряват по бюджета на МВР за 2017 година за сметка на централния бюджет, посочи още г-н Нунев.

Зимното облекло е малко по – скъпо от лятното. Средно 400 лева на година се полагат за облекло на униформен служител. Тези суми не се облагат с данъци.

През 2013 и 2014 година, по време на правителството на Орешарски, не се проведе нито една поръчка за изработка на униформено облекло. Всички искаме да виждаме на улицата полицаи, които да вдъхват сигурност и в добър външен вид. Например, полицаите по морето вече са добре екипирани и с велосипеди, подчерта Пламен Нунев, който е заместник – председател на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика