Швейцарският курорт Цермат е блокиран заради повишена лавинна опасност

Повече момчета според поверието в „Дева Мария“

Броят на жертвите на пожара в Прага нарасна на 4

Учени създадоха карта на движението на мисълта в мозъка

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 22 януари 2018

Най-интересните изложби по света тази пролет

Похитител платил такси с пръстени на жертвата си Отвлечената ядосала бандита, че не му дава пари на заем

Министър Красимир Каракачанов за инцидента със самолета “Спартан”: Вторият пилот се е обучавал за първи

Публикация на турски език в профила на Радев (обзор) Има препратка към сайт за бързи кредити в южната ни съседка

Караянчева поздравява всички шефове на европейски комисии Форумът ще се излъчва на живо в интернет

ГЕРБ уличиха в лъжа БСП преди вота (обзор) Митниците и ДАНС спрели теч за милиарди още през 2016-та

НСО и хакерите

САЩ призоваха Турция да прояви въздържаност в Сирия

Сняг, студ и лед – опасно време в 19 области

Бяла мида и рапан спасяват риболовния сезон Слаб улов тормози хората по Черноморието

Ограничението за 35 секции отпада, но не и за Турция

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ)

ПГ на ГЕРБ внесе в деловодството на парламента предложение за промени в Изборния кодекс.

Промените бяха внесени в деловодството от Народният представител и председател на Комисията по правни въпроси Данаил Кирилов.

Пред журналисти той обясни, че основният акцент в предложението на ГЕРБ е ограничението за максималния брой изборни секции (35) в чужди държави да отпадне за страни-членки на Европейския съюз.

Това на практика означава, че ограничението остава за Турция, както настояха от Патриотичния фронт.

„Едновременно с това предложихме да се създаде правната възможност, при необходимост, със решение на Централната избирателна комисия (ЦИК), взето в деня на самите избори, да може в една избирателна секция да се гласува в повече от една изборна урна“, обясни Кирилов, цитиран от „Фокус“.

„Като съобразяваме широкия обществен дебат с твърдения за евентуални проблеми при упражняването правото на избор за български граждани, които живеят извън страната, както и с определянето на изборните резултати при задължителното гласуване, и с оглед да се предотвратят всякави внушения в общественото пространство, че изборният процес по ИК и в изпълнение на Решение № 99-00-ГИК-179/16.10.2016 г. на Изпълнителната комисия на ПП ГЕРБ, внасяме настоящето предложение за промяна в Изборния кодекс „, излагат в мотивите си ПП ГЕРБ.

„Смятаме, че по този начин ще се създаде необходимата гъвкавост в случай, че в някоя от секциите в чужбина има по-голяма, свръх активност, ще може да се реагира веднага и да се обезпечи бързината на изборния процес. Така българските избиратели няма да бъдат притеснени относно възможността да гласуват”, каза още председателят на правната комисия.

По думите му третата група промени, предложени от парламентарната група, се отнасят до отчитането на отрицателния вот. „Това е т. нар. квадратче „Не подкрепям никого”. Ние сме предложили във всички видове избори този вот да се отчита като действителен и да участва при определянето на изборния резултат. Смятаме, че по този начин поддържаме нашето предложение така, както беше през април месец. Обосновавали сме го многократно”, коментира Данаил Кирилов.

Това пък на практика означава, че гласовете против всички ще вдигат избирателната бариера на следващи парламентарни и местни избори.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Правилно. Поздравления. Това е адекватна и ответна мярка на турското законодателство. Турците нямат право на двойно гражданство с изключение за българските изселници и тяхните родственици. Местан да духа студена овча шурпа с много, много лой, та чак да му пирседне.

  2. TAKA E !!! Поздравления. Това е адекватна и ответна мярка на турското законодателство. Турците нямат право на двойно гражданство с изключение за българските изселници и тяхните родственици. Местан да духа студена овча шурпа с много, много лой, та чак да му пирседне.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.