Ирландски ветеран е най-слабият във FIFA 20

Дневен хороскоп на Алена за събота, 21.09.2019

На 21 септември 2019 да почерпят

18-годишен български студент е убит в Германия

Бирата помага срещу затлъстяване и диабет

Йеменските бунтовници обещаха да спрат нападенията си срещу Саудитска Арабия, ако те направят същото

Художникът воин Николай Хайтов 100 години от рождението на писателя

Милиони хора по света се включиха в глобален протест срещу промените в климата (СНИМКИ и ВИДЕО)

Спрягат Шаби Алонсо и Раул за „Реал“

Русия оспори резолюцията на ЕП, според която пактът Рибентроп-Молотов е довел до Втората световна война

Елчин Сангу е в творчески отпуск

Убивай българи – Калпакчиев е насреща Хелзинкският комитет помогнал за освобождаването на Полфрийман

„Труд Уикенд“ – един вестник за празниците

Бащата на Полфрийман: Надявам се да се върне колкото се може по-скоро

Каним Владимир Путин в България догодина Премиерът Бойко Борисов увери, че с Русия имаме възможно най-добрите отношения (обзор)

ГЕРБ внесе промени за мажоритарен вот

Седмица преди разпускане на Народното събрание от партията на Бойко Борисов внесоха промени в Изборния кодекс, които предвиждат мажоритарно гласуване. Мотивът на депутатите от ГЕРБ еq че трябва да бъде уважена волята на 2,5 млн. българи, които гласуваха на референдума. Това можеше да стане още през ноември, контрира опозицията, която определи хода на ГЕРБ като популистки.

Промените в Изборния кодекс, внесени от ГЕРБ, предвиждат да се гласува в 240 едномандатни избирателни района в два тура. На балотаж ще се явяват двамата кандидати, които са получили най-голяма подкрепа. За депутат се избира този, който е спечелил повече действителни гласове. „От ГЕРБ смятаме, че това съответства на волята на избирателите, които гласуваха на референдума“, обяви председателят на правната комисия Данаил Кирилов.

Той обясни, че ГЕРБ се отказват да районират страната на едномандатни райони, защото смятат, че със задачата трябва да се заеме отдалечено от партиите лице. Затова предлагат бъдещият президент Румен Радев да извърши районирането на страната. Предвижда се в страната да има 240 районни избирателни комисии с по 13 членове.

Според промените на ГЕРБ българите в чужбина ще гласуват машинно по постоянен адрес. В машините за гласуване ще бъдат програмирани 240 листи. Месец преди изборите сънародниците ни, които живеят зад граница, ще заявяват желанието си да гласуват. Това на практика е активна регистрация, коментира Данаил Кирилов.

Депутатите може да са по-малко от 240. Причината е, че промените на ГЕРБ  предвиждат, ако мажоритарно избран народен представител стане министър, да не се провеждат частични избори и никой да не заема мястото му в парламента. Според юристите на ГЕРБ нямало никакъв проблем мандатите в НС да останат непълни. В чл. 63 на конституцията е записано, че Народното събрание се състои от 240 депутати. Професорът по конституционно право Пламен Киров коментира пред „Труд“, че идеята на ГЕРБ столовете в НС на избраните за министри народни представители да остават празни е противоконституционна. „Това би довело до промяна на кворума и на мнозинството“, заяви Киров.

Промените на ГЕРБ предвиждат субсидията на партиите за получен глас да е 0 лева.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.