Екатерина Захариева: Готови сме за коронавируса

Д-р Иван Кокалов: Психозата около коронавируса е по-силна от заплахатата

Министър Каракачанов: Генерал Боцев беше мъж на честта и боец

Българите, блокирани в хотел в Тенерифе: Надяваме се да си тръгнем днес

Няма положителни проби за коронавирус у нас

Проф. Иво Кременски: Коронавирусът със сигурност ще мине през България, но има безпрецедентна подготовка

Турция вече няма да спира потока от сирийски бежанци към Европа

Канада спира охраната на принц Хари

Даниела Симеонова, директор на Професионалната гимназия по строителство „Кольо Фичето“ в Бургас, пред „Труд“: Добрият учител строи мостове до учениците и родителите им

Стивън Сегал глобен с над 314 000 долара

Три държави в Европа съобщиха за първи случаи на коронавирус

Спад в новите случаи на коронавирус в Китай

Японският премиер обеща да защити икономиката от влиянието на коронавируса

Анкара отговори с бомбардировки след смъртта на 22 турски войници в Сирия

Ето какво ни носи времето днес

ГЕРБ внесоха сигнал в прокуратурата срещу Таско Ерменков – за тероризъм

ГЕРБ внесе сигнал до прокуратурата срещу депутата от БСП Таско Ерменков заради публикацията му от преди няколко дни, в която той твърди, че водата в София е „отровна“. Твърденията бяха отречени от Столична община и дружеството „Софийска вода“, което направи своевременни проби и публикува резултатите. От последните е видно, че  превишения в допустимите норми на опасни вещества няма.

Според ГЕРБ, с публикацията на Ерменков е предизвикал смут сред жителите на столицата. Данаил Кирилов, председател на правната комисия в парламента, обясни пред медии, че създаването на смут и страх е специална цел на деянието тероризъм. Затова сигналът на ГЕРБ е по членове 326 и 108а от НК., които касаят именно разпространяването на неверни твърдения с цел тероризъм.

„Твърденията (на Таско Ерменков – бел.ред.) предизвикаха тревога в 2 милиона граждани на София цял уикенд, въпреки своевременната реакция на Столична община и Софийска вода“, обясни Данаил Кирилов. „Те наистина предизвикаха страх, смут и паника у гражданите, плюс това засегнаха престижа на институциите и вярата в тях“, добави депутатът, припомняйки, че наказанието за тероризъм е от 5 до 15 години.

Според Кирилов, главният прокурор би могъл да иска имунитета на Таско Ерменков. „Не искам да разпространявам теза за фалшиви новини, но виждате как разпространяването на една невярна информация, може да предизвика смут в населението“, добави той.

От ГЕРБ припомниха, че информацията на Ерменков е публикувана от множество медии и изтъкнаха, че тя е дошла от човек с агентурно минало в Държавна сигурност, за който се предполага, че трябва да има много информация.

Наказателен кодекс:

Чл. 108а. Който с цел да създаде смут и страх в населението или да заплаши, или да принуди орган на властта, представител на обществеността или представител на чужда държава или на международна организация да извърши или да пропусне нещо, извърши престъпление по чл. 115, чл. 128, чл. 142, чл. 142а, ал. 3, т. 2, чл. 143, чл. 143а, чл. 144, ал. 2, чл. 170, ал. 3, чл. 216, ал. 1 и 5, чл. 319б – 319г, чл. 326, чл. 330, чл. 333, чл. 334, чл. 336а, чл. 337, чл. 339, чл. 340, чл. 341а, чл. 341б, чл. 341в, чл. 344, чл. 347, ал. 1, чл. 348, чл. 349, чл. 350, чл. 352, ал. 1, 2 и 3, чл. 354, чл. 356е, чл. 356з, чл. 356к, чл. 356л и чл. 356м, се наказва за тероризъм с лишаване от свобода от пет до петнадесет години, а когато е причинена смърт – с лишаване от свобода от петнадесет до тридесет години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

Чл. 326. (1) Който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, се наказва с лишаване от свобода до две години.
(2) (Нова – ДВ, бр. 26 от 2010 г.) Ако от деянието по ал. 1 са настъпили значителни вредни последици, наказанието е лишаване от свобода до пет години и глоба от петстотин до две хиляди лева.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Номерът е Таско Ерменков да потисне посещението на президента в Русия.

  2. Крадецо бойко и прасетата от свинефермата герб трябва да бъдат съдени и обесени за подривна дейност, защото крадат десетки милиарди всяка година и заради това избягаха 3 милиона човека, народа мизерства и намалява всяка година, а след едно две десетилетия българите ще бъдат малцинство. Всичко това заради прасетата от свинефермата герб. Изфирясалия Таско Ерменсков е като смешник пред злото, което причиняват крадецо бойко и крадливите му прасета от свинефермата герб.

  3. Не знаем колко е терорист Таско Ерменков, но много се написа за това как крадецо бойко и прасетата му от свинефермата герб са продавали оръжие и наркотици на терористите от ИД, а и за това, че са спонсорирали брадатите -г-л-а-в-о-р-е-з-и- също пишеше в Интернет. Не видяхме някой да сезира органите за това или те да са се самосезирали, защото поне трябваше да проверят дали е вярно и сигурно половината герберски свине щяха да са по затворите.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.