Бащата на прегазения 6-годишен Петьо: Не вярвам в правосъдието, но има Господ

Общинска с ново ръководство Ангел Геков става изпълнителен директор

МВФ: Намалете лошите кредити

Десет души са загинали след рухване на жилищна сграда в Кайро

Руски депутат: Русия е изпитала 200 нови типове оръжия в Сирия

Лайпциг може да забрани дизеловите автомобили

Вучич и Лавров се обединиха около църковната и военна независимост на Сърбия

Холандските депутати гласуваха за признаване на арменския геноцид

Кръвта на подрастващите подмладява мозъка

Полицията в Русе проверява сигнал за общински съветник от ГЕРБ, участвал в побой

Чешката полиция издирва българин, обрал дете

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 февруари 2018

Сорос плаща за ромите да останат в гетата Фондации настояват за узаконяване на къщите в махалите

Оставиха Легионера за 72 часа зад решетките

Египетски полицаи спасиха дете, падащо от третия етаж

ГЕРБ готви сигнал до Цацаров за Цанков камък

Снимка: ПП ГЕРБ

Трябват над 100 години проектът да възвърне инвестицията си, посочи зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков

Налице са първите дефекти в един от най-големите енергийни проекти “Цанков камък”, който при заложени 440 млн. лева в бюджета “глътна” над 1 млрд. лева. Това обяви на извънредна пресконференция на ГЕРБ във Варна зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков. 7 години след приключването на проекта се пропука чашката на язовира и големи количества воден обем от него изтичат в земята.

Загубата им нарушава и екологичната система, и биоразнообразието. Съоръжението се нуждае от ремонт. Въпреки цялото предпроектно проучване се оказва, че реално не повече от 50 дни в годината сумарно работи ВЕЦ-ът. Ако трябва да говорим за изплащане на проекта, то може би над 100 г. ще бъдат нужни този проект да възвърне стойността си, каза още Станков.

Има едно странно съвпадение – винаги, когато говорим за изтичане на държавни средства, в основата е правителството на тройната коалиция, каза депутатът от ГЕРБ Александър Ненков и припомни за проекта “АЕЦ Белене”, в който са заровени близо 3 млрд. лева.

ПГ на ГЕРБ ще внесе другата седмица сигнал до главния прокурор на републиката, обяви той. Ще бъде събрана цялата информация с помощта на Министерството на енергетиката и на НЕК да се види от началото на идеята до реализацията й кой какви договори е подписвал, по какъв начин е оскъпил проекта-за да се стигне до цялата истина, която трябва да знаят данъкоплатците. “Понеже Корнелия Нинова много обича да говори за паралелна държава и това е лайтмотивът на коментарите й, проектите като “АЕЦ Белене” и “Цанков камък” не са паралелна държава, а пладнешки обир. Няма кой да ни убеди, че тук не става въпрос за много голяма корупционна сделка!”, каза още депутатът.

“По време на “Цанков камък” министър на енергетиката беше Румен Овчаров, а негов заместник Корнелия Нинова. Да, същата, която от вчера с особен плам говори за 100-те дни управление на третото правителство на Бойко Борисов и паралелната държава. Сега е време да кажем кой живее в паралелната държава – дали Нинова, която беше уволнена като зам.-министър за корупция от Станишев, както и някои от тези мегаломански проекти?!”, каза депутатът Десислава Атанасова.

Министерството на енергетиката се е заело с пълно обследване на проекта – как са били укрепвани карстовите скали. Още преди започването е било ясно, че те са с водопропускливост и ще дават дефекти, каквито виждаме в момента, допълни зам.-министър Жечо Станков.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. направо да подават и за НДК и за другите кражби и да лягат в затвора на хладно.Много хубаво са се насочили,сигурно Боршош ще подаде документите?Какво стана с това момче напоследък не се чува

    1. Боршът първо се накисва от приятели, след това се оставя да къкри на бавен огън, после приятелите прибавят необходимите подправки – пресен цацар, освидетелствана люта чушка, сушен омбудсман (продава се на всеки ъгъл) и най-накрая като заври се лисва на заключено.

  2. А срокът на откупуване на АЕЦ “Белене”, при стойност на проекта 20 млрд. лв и най-голяма пачалба от АЕЦ “Коллудуй” от 158 млн. лв. през 2012 г., се получава 20/0,158=126,6 год.

  3. Всъщност де-що е пипнато от държавните власти след 10.11.1989 година, независимо дали държавната власт е в ръцете на БСП/ДПС, на СДС, на НДСВ или на ГЕРБ, ограбването на държава и народ ставаше и продължава да става с цената на огромни кражби и манипулации, срещу което държава и народ получават някакво менте или нещо, което е изисквало основен ремонт още преди да бъде въведено в експлоатация. И всяка от тези партии обвинява другите, че те са виновни за всичко, а самата тя е нещо като света вода ненапита. Но всяка от тях прави всичко възможно нейните обвинения да имат само политически, но не и реален съдебен резултат. Защото знае, че и тя е точно толкова виновна за това, коетто прави властта в България, колкото и другите, които тя обвинява.

    Та всъщност Цанков камък беше изровен от миналото сега, за да се позабрави резила с четирите тона суджук. След което ще бъде забравен до следващ гаф на ГЕРБ, подобен на суджукгейт. И яма да има никакви реални съдебни или други наказателни последици.

Отговорете