ГЕРБ-ерите в Пловдив на протест пред съда срещу отстраняването на кмета Тотев

Иван Тотев

Активисти и привърженици на ГЕРБ се събират на протест в понеделник по обяд пред Съдебната палата в Пловдив, където от 13.30 часа Окръжният съд ще гледа делото за отстраняването от длъжност на кмета Иван Тотев.

Софийска градска прокуратура внесе искането по реда на чл. 69 от НПК в петък след обяд. Иван Тотев, който е и градски лидер на ГЕРБ, бе привлечен като обвиняем във връзка със строителството на новия зоопарк за извършено престъпление по служба, от което са настъпили значителни вреди за общината в размер на 1 милион лева и случаят е особено тежък - престъпление по чл. 282, ал.3, пр. 1 във вр. с ал. 2, пр.2 във вр. с ал.1 от НК.

"Считаме, че са налице достатъчно доказателства за това, че той е извършил престъплението по служба и с оглед на неговото длъжностно качество е налице реална опасност, ако продължи да изпълнява тази длъжност, да повлияе на пълното и всестранно разследване по досъдебното производство", така говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова аргументира искането за отстраняването на Иван Тотев от кметския пост.

Делото в понеделник ще се гледа от дежурен магистрат в зала 10 на Пловдивския окръжен съд. Той прекрати производството по делото, образувано по реда на чл. 61 от НПК по постъпила жалба от защитника на обвиняемия срещу постановлението на прокурор от СГП, с което му е била определена мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 20 000 лева. Причината за това е постъпилото заявление от Иван Тотев до съда, с което е оттеглил жалбата, подадена срещу определения му размер на паричната гаранция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България