ГЕРБ е партия-държава. Мога да победя Борисов, ако се кандидатира за президент

Генерал Румен Радев е номиниран за държавен глава от структури на политическа партия.

Корнелия Нинова е поканила Румен Радев за кандидат-президент на БСП по телефона, но решението му да приеме е дошло след изказване на премиера Бойко Борисов, обясни пред БТВ бившият командващ на бойната авиация.

Радев уточни, че поканата по телефона дошла ден преди да пусне рапорта си за напускане и го шокирала, защото не познавал Нинова.

"Решението взех, след като на 2 август, премиерът започна да тълкува моята оставка и каза от база "Граф Игнатиево" какво е състоянието на ВВС", поясни той.

В отговор на въпрос, как структурите на БСП са се сетили за него, за да го номинират, Радев обясни, че вероятно хората, го познават от новините и в негово лице са видели човек с кауза. Бившият командващ на авиацията подчерта, че не е бил политически ангажиран преди да дойде поканата от БСП.

"Не съм излъгал Борисов, през октомври, когато подадох оставка, той ме пита дали действам под политически натиск, аз му казах, че с политика не се занимавам", подчерта Радев. Той допълни, че премиерът го е убедил да остане на поста си с поети ангажименти за ремонт на самолетите МиГ-29 и тръгване на поръчката за нови изтребители.

Според Радев, към момента, по темата има протакане. Той отказа да посочи, колко ще плаща България на други държави да охраняват въздушното и пространство, защото информацията е класифицирана, но намекна, че става дума за милиони.

"Имаме една странна концепция за еър полисинг. Ставаме единствената държава в НАТО, която има собствена авиация, а кани други държава срещу заплащане. Проблемът е, че концепцията е инициирана от български зам.-минитър на отбраната и одобрена от български министър, а не е наложена отвън", обясни Радев думите си, че този договор е срамен.

Кандидатът за президент посочи още, че е бил поканен от БСП и приет от АБВ. Според него, с издигането му от инициативен комитет, се оставя отворена врата за партията на Първанов да го подкрепи.

Румен Радев каза, че се забавлява с твърденията, че е кандидатура на оръжейното лоби и бившите тайни служби. Говорейки за фигурата на президента, генералът в оставка посочи, че той трябва да е коректив на властта, защото в момента има срастване на партия и държава. Той поясни, че няма амбиции за увеличаване на президетските правомощия.

Радев смята, че кампанията за президент до момента е обидна за хората. "Партията-държава не издига свой кандидат, а слогани", аргументира се кандидатът на БСП.

Говорейки за сегашния президент, Радев посочи, че Росен Плевнелиев е положил старание, но като че ли се е оттеглил предварително от поста и няма търпение да му свърши мандата.

Той критикува и управляващите, които не правят външна политика, а слушат какво ще кажат началниците в Брюксел. "В първите ситуации, когато трябваше да вземем самостоятелна позиция - катастрофирахме", обобщи Радев.

Той каза, че няма значение кой ще е опонентът му от ГЕРБ, като би победил и Борисов. В отговор на въпрос, Радев обясни, че в момента не може да каже дали кандидатът за вицепрезидент ще е от БСП.

Коментари

Задължително поле