ГЕРБ иска анулиране избора за шеф на общинския съвет във Видин

Общинските съветници от групата на ГЕРБ във Видин подадоха сигнал до прокуратурата и областния управител за грубо нарушаване на материалния и процесуалния закон, както и действия санкционирани в Наказателния кодекс, с които изборът на Светослав Славчев за председател на общинския съвет е незаконен.

В документа се посочва, че на проведеното заседание на местния парламент на 24 ноември е осъществен контролиран вот с белязани бюлетини, което е отразено в протокола по избора от представителя на ГЕРБ в комисията Тихомир Станчев.

"Когато отворихме урната и започнахме да отваряме пликовете с бюлетините, видях маркирани пликове. Самите бюлетини не бяха маркирани, но пликовете, в които бяха сложени бюлетините, бяха маркирани с черен химикал. Не можахме да обявим за невалиден вота, тъй като третият член на комисията по избор не присъстваше на отварянето и броенето, трябвало да пътува в чужбина, тръгна по-рано. Следователно председателят на Комисията по избор г-жа Борисова ги определи като валидни."

От ГЕРБ настояват изборът за председател на Общинския съвет да бъде касиран и поради друга причина: поведението на лидера на БСП в крайдунавския град, допълни Станчев, който е общински ръководител на партията.

"Един от общинските съветници беше заплашван през цялото време, по време на цялото заседание. Аз седях точно пред първия ред, до урната, чух част от разговора между Иванела Илиева и Найден Йонов , лидера на БСП, там има и други колеги, които го чуха... Наистина това беше по-фрапиращо и шокиращо от самите маркирани пликове. Не знам кое е по-шокиращо. И двете неща в съвкупност би трябвало да направят така, че да се обяви за невалиден този избор и да се проведе ново заседание", уточни още Станчев. От ГЕРБ настояват за извършване на незабавна проверка и предприемане на законови действия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика