ГЕРБ иска оставки за смъртта на старши лейтенант Манчев (обзор)

Зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов, заедно с колегите си Тома Биков и Христо Гаджев настояха за незабавни оставки в МО заради прикриването на убийството на 31 г. ст. лейт. Тодор Манчев.

Нова версия за случая в Чешнегирово след ексхумация и нова експертиза

Военнослужещият е свидетелствал срещу началниците си, докладът е бил при министъра

Доклад е стоял 10 дни на бюрото на военния министър

Незабавно освобождаване на директора на “Военна полиция” ген. Ивайло Сотиров, поискаха от ГЕРБ след обрата в разследването, че ст. лейтенант Тодор Манчев (31 г.) може би е бил убит, а не се е самоубил, както твърдяха военните. 

“Ние знаем, че Радев даде генералско звание на човека, който управлява “Военна полиция” сега, ген. Сотиров. Той беше и. д., когато инцидентът беше прикрит, за да стане генерал и титуляр”, заяви Даниел Митов.

Припомняме, че пред “Труд” източници от “Военна полиция” преди ден разкриха за направена ексхумация на тялото на загиналия военослужещ, при която е открит и куршумът, от който Манчев умира. Допълнителната експертиза разкрива, че фаталният изстрел е произведен отгоре-надолу, като куршумът минава от горната част на главата. Този детайл открито повдига въпроса, дали Тодор Манчев е станал жертва на умишлено убийство, прикрито като самоубийство, посочи и БНТ, позовавайки се на свое разследване. Ст. лейт. Манчев бе открит прострелян на 19 юли, а има данни, че е бил притискан от висшестоящи да поеме вината, че е допуснал нахлуването на тежко въоръжените американски военни в цех за дограма край пловдивското село Чешнегирово.

От ГЕРБ подчертаха, че ако ген. Ивайло Сотиров продължава да е на поста си, има опасност да се прикрият и други факти и доказателства по разследването около смъртта на ст. лейт. Тодор Манчев. “Говорим за скандален обрат - прикриване на убийство от разследващи, дори не сме си представяли нещо подобно.

Министърът на отбраната е отлично запознат със случая, президентът Радев трябва да му поиска оставката”, посочи Тома Биков. “10 дни този доклад стои на бюрото на министъра на отбраната и накрая го връща на “Военна полиция”. Тогава “Военна полиция” вижда, че Манчев е бил свидетел срещу началниците си. Преди да се самоубие е имало проверки срещу него, имало е огромен натиск, твърдят родителите му”, каза Христо Гаджев.

Още по-странно е, че самият случай с нахлуването на американски военни по погрешка в цеха за дограма, беше оповестено почти 2 седмици след инцидента и то след изтичане на видео в социалните мрежи.

Съвпадения

Министърът не се яви на блиц контрол

Министърът на отбраната Георги Панайотов не дойде на блиц контрола на Комисията по отбрана поради здравословни причини. За внезапното отсъствие на военния министър съобщи председателят Атанас Зафиров в началото на днешното заседание на Комисията по отбрана. Дневният ред предвиждаше министърът на отбраната Георги Панайотов да отговаря на актуални устни въпроси на членовете на Комисията.

Министърът на отбраната Панайотов рязко се разболя, половин час преди, последното заседание на комисията по отбрана, коментира по този повод Христо Гаджев (ГЕРБ). “Той се е “разболял” веднага, след като БНТ съобщи, че ст. лейт. Манчев е екзекутиран, а не се е самоубил, каквато версия поддържаше Георги Панайотов, посочи още Гаджев.

Лидерът на АБВ Румен Петков: Има отказ на институции да работят по „Чешнегирово“

Панайотов даде унизителен отговор

Има отказ на наши институции да работят ефективно по случая Чешнегирово като цяло, в това число и по трагедията със ст. лейтенанта. Това каза лидерът на АБВ Румен Петков по време на пресконференция. “Това са “Военна полиция” и “Военна прокуратура”. Може да си извадите справка колко са натоварени военните прокурори от Пловдивски военен-оперативен окръг. Ако имат по две-три дела на година, тук не можем да стигнем доникъде. Не разбираме ли, че цялата трагедия започва с незаконното влизане от страна на американските войници”, каза Румен Петков по повод на новите данни около смъртта на ст. лейт. Манчев.

По думите му този военен министър Георги Панайтов не иска да го види. “Военна полиция” е при него. Ние бяхме отправили въпрос по Закона за достъп до обществена информация, той е дал отговор, който е унизителен за него. Той не може да обясни какви оперативно-следствени действия са водени, какви разговори са водени със ст. лейтенанта. Подлаган ли е на специална обработка”, каза още Румен Петков. Според него за 36 години членство във Варшавския договор няма толкова щети, колкото за 36 седмици съвместна работа със САЩ в Пловдив. Петков припомни и случая със забраната да се стреля по градоносния облак заради военен самолет, когато в Пловдивско бе унищожена земеделска продукция за милиони.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България