Появи се нов свидетел на убийството на Петър Христов

Министър Ангелкова разговаря с ръководителя на Световната организация по туризъм

Украинският парламент отказа да обяви ЛНР и ДНР за терористични организации

Сърбин и албанец разследват убийството на Оливер Иванович

Евродепутатите обсъждат влиянието на руската пропаганда

Еврокомисията опроверга поредна лъжа за „Труд”

Диктатурата на пролетариата, Народния съд и Възродителния процес влизат в 10-и клас

7 жертви при катастрофа на колумбийски военен хеликоптер

Ключът към дълголетието са ядките и бобовите храни Проучването проследява живота на над 100 000 души

Борисов представи приоритетите на българското председателство пред парламентарната група на ЕНП

София започва разплитането на казуса с Витоша Общината създава междуведомствена комисия, която да намери изход от ситуацията

Съседка на трите жени от къщата на ужасите в Свищов: Като деца момичетата бяха даровити, пишеха стихове и рисуваха

Летим до Баку за 29 евро Всеки вторник ще има полети до София и до столицата на Азербайджан

Новото чешко правителство загуби вот на доверие в парламента

Наемите на лукс имотите поскъпнаха Ръст в продажбите на жилища около НДК и в центъра на София

ГЕРБ иска смяна на изборните правила (обзор)

ГЕРБ обявиха, че са готови с новите изборни правила, които предвиждат мажоритарен избор на народни представители в два тура. „ До четвъртък ще внесем нашия законопроект в Народното събрание“, съобщи депутатът от ГЕРБ и председател на правната комисия в парламента Данаил Кирилов. Той обяви, че промените могат да бъдат приети в рамките на 3-4 седмици. „Ако има консенсус, бихме могли да се справим и в сегашния времеви хоризонт на този парламент. До 26-27 януари новите правила могат да бъдат обсъдени на второ четене в парламента“, увери Кирилов. Според него кратките срокове предвиждали „денонощна работа“ и намаляване на времето между първо и второ четене. „Ако имаме седмица повече, това означава, че ще можем по-спокойно да обсъдим детайлите“, подчерта шефът на правната комисия. Той бе категоричен, че ГЕРБ стои зад волята на избирателя. „Наш ангажимент е да вкараме за гласуване промените в изборните правила, които избирателите поискаха на референдума“, каза още Кирилов и допълни, че днес на извънредно заседание на правната комисия точка първа е обсъждане на проекта за решение по въпросите от националното допитване. Очаква се още тази седмица парламентът да гласува този проект.

На въпрос кое налага ГЕРБ да внасят свои промени в изборния кодекс Кирилов отговори, че текстовете, подготвени от омбудсмана  Мая Манолова, не решавал по надежден начин въпроса за изборите в чужбина.

В измененията, внесени от Манолова се предвиждат девет едномандатни избирателни района зад граница. Председателят на правната комисия увери, че от ГЕРБ ще предложат и принципно по-добър модел за гласуването в чужбина.

Той обясни, че въпреки кратките срокове Венецианската комисия ще вземе становище по направените промени.

Законопроектът на ГЕРБ за мажоритарен вот обаче едва ли ще събере необходимите гласове. Всички останали партии в парламента вече заявиха, че са склонни да гласуват за въвеждане на смесена избирателна система, но не и в рамките на това Народно събрание. От БСП и ДПС припомниха становището на Венецианската комисия, според която не е удачно да се правят промени в правилата в последния момент.

Деликатният момент е, че ако 43-тото НС не гласува решенията от референдума, никой не може да задължи следващия парламент да се върне към тях.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. Милиони българи гласуваха и продължават да гласуват с краката си. Няма нужда от тиквени закони

  2. Свинефермата герб ще загуби изборите при настоящия закон, защото той е писан за тях, но в условия когато те са на власт и техни верни псета са на ключови позиции. Техния закон стана техен кошмар за това прасетата от свинефермата герб настояват за промяна на закона.

  3. Пашата от Банкя драпа със зъби и нокти да задържи властта си – и в партията, която ръководи като пожарникарски шеф редови пожарникари, и в държавата. Разбираме старанието на Цв.Цветанов да му угоди и в името на това щение на БиБи НС да предложи от името на ГЕРБ за гласуване в НС мажоритарната система за парламентарните избори. Мисля, че ГЕРБ, разбирай БиБи, отново ще получи здрава плесница. Защото мажоритарна система В ДВА ТУРА е една измислица на изборния експерт от екипа на Сл.Тр. – сър Тошко Йорданов. Нормалното е или пропорционално гласуване, или мажоритарно в един тур; може и смесена система. Това обаче не влиза в познанията на експерта То-Йо. Не зная дали Цв.Цв. има едно наум: че в България е обичайна практика инициаторите на дадено „нововъведение” да понасят удара на избирателите от поредната недомислица . Щом Падишаха нареди, а Ц.Ц. изпълнява, ясно е, че ГЕРБ ще го отнесе. Да не говорим,че Б.Б. съвсем наскоро високомерно отхвърли мандата за управление на РБ и буквално се изгаври с лидерите на ПФ и на партиите от РБ. Унижен беше за пореден път и Цв.Цв, упълномощен от Б.Б. да води преговорите с РБ и ПФ.

  4. По интереса ще ги познаете, някой май много се разбърза, защо ли.Едва ли са се съобразили с волята на 2,5 млн българи, освен ако нямаха интерес.Както в живота, така и в политиката всяко действие си има първопричина.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.